Evenimentul Zilei > Justitie > Extrădarea lui Nicușor Constantinescu, respinsă de SUA
Extrădarea lui Nicușor Constantinescu, respinsă de SUA

Extrădarea lui Nicușor Constantinescu, respinsă de SUA

Cererea de extrădare a lui Nicușor Constantinescu, formulată ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost respinsă de autoritățile din Statele Unite, conform unor surse citate de Mediafax. În aceste condiţii, autorităţile judiciare din România nu pot pune în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Constantinescu.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, la începutul lunii septembrie, că există informaţii cu privire la locul în care se află Nicușor Constantinescu, dar procedurile de extrădare nu sunt publice şi „orice risc de formă sau de fond riscă să prelungească procedura sau să o anuleze”.

În 26 septembrie, premierul Victor Ponta declara, la New York, că Ministerul Justiției a făcut toate demersurile în cazul lui Nicușor Constantinescu, dar legislația americană este diferită de cea românească.

La începutul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său, potrivit unui document obţinut de Mediafax.

Preşedinte l e suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, cercetat de DNA în mai multe dosare, se află de mai multe luni în SUA, la tratament pentru cancer de prostată. Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, ca urmare a propunerii DNA, după mediatizarea unor imagini în care acesta fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.