Expoziție retrospectivă Mihai Horea – „Equinox”
Editura Evenimentul si Capital

Expoziție retrospectivă Mihai Horea – „Equinox”

Autor: | | 0 Comentarii | 176 Vizualizari

Galeria Romană vă așteaptă să redescoperiți sensibilitatea acestui mare nume al picturii românești.

Vernisajul va avea loc marți, 13 februarie, la ora 19.30, la Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr.1, în Piața Romană. Mihai Horea (n. 25 mar 1926, Petea, Transilvania - d. 27 ian. 2014, București) este cunoscut ca unul dintre cei mai importanți pictori abstracți români. Elev al lui Nicolae Dărăscu și Camil Ressu, îi descoperă apoi pe Mattis Teutsch și pe Alexandru Ciucurencu și devine marcat definitiv de lecția de culoare a acestuia din urmă, adevăratul său maestru.

Pictura lui dematerializează suprafața, experimentând raporturile cromatice până la un rezultat „material și imaterial, gros și subțire, frământat și calm…”. (Mihai Horea - Marele Gri, 30 noiembrie 2007) Despre pictorul ale cărui lucrări vor putea fi admirate la Galeria Romană, unul din cei mai iubiți artiști plastici contemporani, maestrul Mihai Sârbulescu, spunea:

„Mihai Horea, când amesteca culorile pe paletă, trudea, uneori, câteva zile, punea un roșu mai cald, unul mai rece, apoi amesteca și făcea mijlocul lor, pe urmă mijlocul mijloacelor... Era un alchimist al paletei. După ce lucra zile întregi, avea paleta pregătită și doar după «o ridica pe pânză». Ridicarea aceasta nu era o acțiune mecanică, el intra în interacțiune cu pânza.(…) Mihai Horea se inspira din natură. Ca profesor, le spunea elevilor: «Pictorul este ca albina, se duce la flori, în natură, ia ce-i trebuie, se întoarce la stup și acolo face mierea.».

Mergea în natură, iubea ceea ce vedem cu toții, numai că el transforma totul în miere ”, mai spune Mihai Sârbulescu. Plecat dintre noi în ianuarie 2014, opera lui Mihai Horea cunoaște o revenire spectaculoasă în preferințele colecționarilor, expoziția de la Galeria Romană fiind o dovadă în acest sens.

Sub numele EQUINOX, o selecție de lucrări vă așteaptă să redescoperiți viziunea și sensibilitatea acestui mare nume al picturii românești. Expoziția este deschisă în perioada 13 februarie – 15 martie 2018.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate