Expoziţia „David Croitor – Arhitecturile Sufletului” evită cu abilitate locurile comune ale arhitecturii interbelice

Expoziţia „David Croitor – Arhitecturile Sufletului” evită cu abilitate locurile comune ale arhitecturii interbelice

În perioada 10 – 28 februarie 2015, ELITE ART GALLERY prezintă expoziția de pictură „David Croitor – Arhitecturile Sufletului”. Vernisajul are loc pe 10 februarie, între 17.30 și 19.00 și va fi prezentat de criticul de artă Corneliu Ostahie.

Expoziția cuprinde o serie de picturi în ulei pe pânză înfățișând peisaje citadine și naturi statice. Pentru autor „casele nu reprezintă neapărat locuri, ci mai mult stări sufletești”, adăugând: „Nu pictez la întâmplare ceea ce-mi iese în cale, ci caut uneori cu încăpățânare un motiv, fie el casă, peisaj, natură statică sau chiar portret, care să rezoneze cu interiorul meu; de fapt stabilesc o relație de prietenie cu subiectul, vorbesc cu el, îmi răspunde la întrebări…” În lucrările lui David Croitor casele prind viață din linii, forme și culori, devenind niște personaje complexe, fiecare unghi și tușă de pensulă  contribuind la construirea caracterului lor împovărat de timp și mustind de povești. Exuberanța cromatică aparte se naște din sufletul artistului, fiind o versiune subiectivă a realității înconjurătoare.

David Croitor înfățișează aspecte comune într-o interpretare personală învăluită în optimism ludic, dar lăsând să transpară fragmente de realitate brută – bălți, sârme cu rufe, antene satelit, reclame, afișe electorale, ziduri inscripționate – imperfecțiuni din jurul nostru pe care mulți le omit intenționat din cadrele idealizate pentru că nu sunt demne de universul frumosului. Toate aceste detalii pe care pictorul le inserează în creațiile sale dau un ton aparte și o notă de umor fin care nu pot decât să bucure atât privirea, cât și mintea. Criticul de artă Valentin Ciucă spune despre pictorul David Croitor că „evită cu abilitate locurile comune ale arhitecturii interbelice, fiind mai ales animat de subtilitatea unor decupaje din realitate, pe care le tratează cu disponibilitate către întoarcerea în illo tempore”.

În ceea ce privește casele, David Croitor spune că încearcă să „citească” povestea fiecăreia din ele și nu neapărat pitorescul exterior, ci mai degrabă istoria consumată în interiorul zidurilor vechi. „De multe ori poveștile de viață sunt atât de dramatice încât pătrund prin zid și pot fi văzute și din afară, iar cu trecerea timpului încep să semene cu niște răni nevindecate”, spune pictorul, care concluzionează că, deși în aparență subiectele sale sunt „simple, unii ar zice banale sau comune, totuși la o «citire» mai profundă, dincolo de emoția primei vederi putem păși într-o lume unde poezia există încă într-o stare latentă…Trezind-o, putem deveni călători într-o altă viață”.

Pictorul locuiește în Vatra Dornei, loc ce a inspirat numeroase din picturile sale. S-a născut în Suceava, la 27 martie 1958. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității din București în 1988. A urmat cursuri libere de pictură și desen cu Dimitrie Loghin la Suceava în 1978 și cu Aurel Aniței la București în 1981. A participat la numeroase expoziții de grup și tabere de creație în țară și în străinătate. A avut expoziții personale în țară, debutând în 1986 în cadrul Facultății de Geologie București unde mai expune și în 1987 și 1988. Urmează două expoziții la Horezu, Vâlcea, în 1992 și 1993. La Suceava expune prima dată în 1999, împreună cu Fundația Culturală a Bucovinei, succedate de expoziții în orașul său natal în 2008, 2009 și 2011. În Vatra Dornei organizează expoziții personale la „Salonul Alb” în 2004, 2005, 2006, 2008, 2010 și 2013. Printre alte expoziții se înscriu și cele de la Galeriile Casa Cărții din Iași – 2006 și 2009, la Ibănești, Mureș – 2008, la ArtGaleria din Bistrița Năsăud – 2009 și la Galeriile UAPR Oradea (Galeria de Arte Vizuale) – 2013. A avut expoziții personale și pe plan internațional – în 2012 la Liza’s Gallery, Stege, insula Møn, Danemarca și în 2013 în Luxembourg, în cadrul manifestațiilor artistice organizate sub genericul „L’Automne roumain”. Este inclus în volumul „Exerciții de  fidelitate”, apărut la Iași în 2007, la editura ART  XXI, autor Valentin Ciucă, și în „Dicționarul ilustrat al artelor  frumoase din Moldova , 1800-2010”, apărut în 2011 la editura ART  XXI, autor Valentin Ciucă. Figurează, de asemenea, cu lucrări în colecții particulare din țară, cele mai multe în București, dar și în Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croația, Luxembourg, Scoția. David Croitor a fost laureat în 2008 cu Premiul pentru artă oferit de Asociația Artiștilor și Scriitorilor din Țara Dornelor și în același an cu Premiul pentru pictură al Fundației Culturale a Bucovinei. În 2012 Consiliul Județean Suceava i-a recunoscut meritele prin Premiul „Pictorul Anului”.

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 10 - 28 februarie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11.00 – 19.00, iar sâmbăta în intervalul 11.00 - 17.00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, București.