Fiona Hill, fostă consilieră de la Casa Albă, îl cataloghează pe Gordon Sondland drept un potențial risc de securitate națională din cauză că nu ar fi pregătit pentru această poziție

Ba mai mult, fosta consilieră susține că diplomatul introducea „oficiali români” la Casa Albă., iar invitațiile făcute de ambasador erau „foarte neobișnuite și nu erau communicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”.

Cu toate acestea, în articol nu se menționează niciun nume de român care să fi ajuns astfel la Casa Albă.

Deși nu îl acuză pe Gordon Sondland că ar fi acționat intenționat pentru a pune în pericol securitatea statului, fosta consilieră a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.

În mărturia ei, Fiona Hill a afirmat că Sondland reprezintă un risc în zona de contrainformații din cauză că acțiunile sale l-au făcut vulnerabil în fața unor guverne străine care i-ar putea exploata lipsa de experiență.

Aceasta a mai punctat că Sondland a utilizat în mod curent telefonul personal în chestiuni diplomatice oficiale și le-a spus în mod repetat unor oficiali străini că sunt bineveniți la Casa Albă oricând doresc să vină.

Sondland este un fost om de afaceri și unul dintre principalii finanțatori ai campaniei lui Donald Trump, motiv pentru care a ajuns să fie numit în această funcție diplomatică, scrie B1.