Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Explicația eșecului lui Silvio Berlusconi. Il Cavaliere, un model de epocă care nu mai este pe placul alegătorilor. Exclusiv
Explicația eșecului lui Silvio Berlusconi. Il Cavaliere, un model de epocă care nu mai este pe placul alegătorilor. Exclusiv

Explicația eșecului lui Silvio Berlusconi. Il Cavaliere, un model de epocă care nu mai este pe placul alegătorilor. Exclusiv

Așa este el. Chiar și în cele mai amare zile, bătrânul Silvio Berlusconi nu încetează să se gândească la aspectele exterioare ale vieții și, de fapt, pentru revenirea sa în societate - cu ocazia redeschiderii Parlamentului, pe 13 octombrie - senatorul Berlusconi și-a pregătit deja un costum Armani albastru și o cravată cu buline.

Desigur, acestea sunt momentele celei mai severe înfrângeri electorale din viața lui Silvio Berlusconi și a Forza Italia – o înfrângere poate definitivă – dar zvonurile propagate din apropierea lui Berlusconi spun că acesta nu se va demobiliza. După cum spune chiar Il Cavaliere, “voi fi garantul noii coaliții, chiar conducătorul noului guvern”.

Grandomanie din alte vremuri, care riscă să nu mai fie crezută dacă este repetată de prea multe ori în public. Pentru Forza Italia înfrângerea electorală a venit după anunțul bombastic al lui Berlusconi de la sfârșitul lui iulie: „Voi intra pe teren și vom reveni la 20 la sută”. Giorgia Meloni, liderul Fratelli d’Italia, a câștigat alegerile.

Un apus de soare care capătă culorile unui eveniment istoric, un termen uzat, dar pentru încă o dată relevant: în ultimii 28 de ani, Silvio Berlusconi a fost una dintre cele mai cunoscute și mai influente personalități italiene din lume. În lucrarea sa „The Time of Tyrants”, publicată în Statele Unite și recent sosită în Italia, un eseist precum Moisès Naim scria că „Berlusconi a fost un pionier: a întruchipat un nou tip de relație între liderii politici și susținători”, a fost nu mai puțin decât „precursorul” lui Trump și al multor populiști din întreaga lume, scrie La Stampa.

Berlusconi și-a încheiat cariera politică?

Și tocmai din cauza acestei „staturi” a sa, paradoxul acestor ore este usturător: centrul-dreapta a marcat câștigarea alegerilor politice după o pauză de 14 ani, coaliția în ansamblul ei a revenit la guvernare, dar fondatorul ei este la coadă, cu un procent minuscul. Mai mult, aliatul pe care Berlusconi mizase, Matteo Salvini, iese foarte mult diminuat. O dublă înfrângere. Și acum? S-a încheiat cariera politică a lui Berlusconi? Sau va avea măcar puterea de a se retrage?

Un politician experimentat ca Fabrizio Cicchitto, fost președinte al deputaților Forza Italia și care îl cunoaște bine pe Silvio Berlusconi, nu are nicio îndoială: „Vom asista la o fixare, totul jucat pe acele instrumente mediatice care, în trecut, împreună cu carisma sa, i-au permis o hegemonie în sistemul politic și în centrul-dreapta. Acum, însă, el are o forță de condiționare a aliaților”.

Pe termen scurt, Berlusconi va avea satisfacția, la jumătatea lunii octombrie, de a se putea întoarce la Palazzo Madama pentru sesiunea inaugurală a Parlamentului, de unde fusese îndepărtat în urmă cu nouă ani printr-un vot foarte controversat al adunării. Dar, odată ce a luat act de înfrângerea de la aceste ore, indicațiile de fond ale lui Il Cavaliere sunt deja foarte clare. Merg pe același raționament pe care l-a expus și i l-a încredințat lui Salvini în mai 2018.

Interese de afaceri și politică

Atunci Berlusconi i-a permis aliatului său să se „descătușeze” și să facă un guvern cu cele Cinci Stele: „Mă interesează să îmi puneți un ministru al Comunicațiilor care nu dăunează Mediaset, ca la Agcom să nu meargă dușmanii mei și să confirmăm alianța noastră în regiunea Lombardia”, unde omul de afaceri Berlusconi are interese substanțiale, în special în domeniul urbanismului.

Crepusculul lui Il Cavaliere se va juca în triunghiul Comunicații-Agcom-Lombardia, cu atât mai mult după ieșirea stupefiantă în privința Ucrainei („Într-o săptămână, Putin a vrut să înlocuiască guvernul Zelenski cu un guvern de oameni decenți”), care l-a privat de marjele de credibilitate și, prin urmare, de loc de manevră în politica externă.

O dovadă a declinului personajului este și recenta campanie electorală, „genul” politic pe care Berlusconi l-a interpretat întotdeauna cel mai bine. Cea de-a opta campanie din viața sa a fost cea mai originală și, de asemenea, cea mai ineficientă dintre toate. S-a încheiat într-un mod inelegant, cu glume despre Salvini și Meloni, în plină liniște electorală. Dar originalitatea constă în primul rând în caracterul unei campanii realizate cu un amestec de mesaje și „arome” disonante.

Tentativă de promovare pe Tik-Tok

Pe de o parte, un conținut de epocă: bătrânul Silvio a reușit să reintroducă o litanie de promisiuni vechi, difuzate în repetate rânduri pe undele radio și niciodată materializate: proteze dentare gratuite, podul Ponte sullo Stretto și așa mai departe. Iar pentru a transmite un conținut atât de vechi, Berlusconi a apelat la cele mai la modă recipiente disponibile: Tik tok și Instagram. Cu efecte paradoxale.

Pentru debutul său în emisiunea Tik Tok, Il Cavaliere s-a prezentat publicului tânăr într-o manieră tinerească: „Bună ziua, băieți”, dar când a fost vorba să le spună ceva, a apelat la repertoriul său mai vechi: „Femei, nu numai că sunt mai frumos decât Letta, dar toată viața mea am alergat după dragostea voastră”. După un debut de tenor, Berlusconi a fost mulțumit de numărul record de conexiuni, fără să bănuiască faptul că în mod “ciudat, dar adevărat” nu face consens.