Jurnalistul a arătat cum datele pe care un telefon mobil le înregistrează sunt colectate în mod constant de Google, chiar și atunci când acesta nu are nicio cartelă SIM și nici conexiune la internet.

Astfel, jurnalistul a luat două telefoane identice, fără nicio cartelă SIM și fără niciun cont Google conectat și a început să se plimbe prin Washington. Unul dintre telefoane era conectat în modul „Avion”, în timp ce celălalt funcționa normal, dar fără conexiune la internet, scrie Cancan.ro.

Până acum, se spunea că folosirea unui smartphone fără nici o cartelă SIM și în modul avion împiedică gadgetul să colecteze informații despre utilizatori. Experimentul efectuat de NBC arată că această informație este falsă.

Rezultatele sunt înfricoșătoare! După ce a mers cu telefoanele în buzunar în mai multe locații, fără a apela pe cineva, ci doar făcându-și câteva selfie-uri, jurnalistul a constat la sfârșitul zilei că ambele telefoane au trimis date exacte către Google, inclusiv cel conectat în modul avion, despre care se spune că oprește comunicarea cu rețelele wireless ori celulare, scoțând practic gadgetul din orice fel de rețea.

Jurnalistul s-a folosit de un expert informatician, care a conectat telefoanele la o rețea WI-Fi a unui device special de timp ”man-in-the-middle”- tip de atac informatic folosit de hackeri pentru furtul de date. 

Din momentul în care s-au autentificat la rețeaua WI-FI ”hăckuită”, telefoanele au început să transmită date către Google. Ambele, și cel care a fost pe ”modul avion” și celălalt! Surpriza cea mai mare a venit din partea telefonului conectat în modul avion, care a trimis chiar mai multe date către Google, față de celălalt.

Telefoanele au înregistrat în detaliu fiecare mișcare a subiectului, coordonatele GPS ale locațiilor pe care le-a vizitat, timpul exact, ba chiar și momentul în care a coborât din mașină și a intrat într-o clădire.