Experimentul Autobuzul. Virusul stă în aer 30 de minute şi acoperă o rază de 4,5 m

Experimentul Autobuzul. Virusul stă în aer 30 de minute şi acoperă o rază de 4,5 m

Una dintre măsurile de siguranţă recomandate de autorităţile sanitare pentru a reduce riscul de a contacta infectarea este aceea de a păstra o distanţă de 1- 2 metri de alte persoane. Studiul epidemiologilor chinezi, publicat în revista ştiinţifică Pratical Preventive Medicine, riscă să schimbe datele problemei.

Potrivit autorilor cercetării, Convid-19 este în stare de a sta în aer cel puţin 30 de minute şi acoperă o distanţă de 4,5 metri, mai mult decât se ştia până acum.

Covid-19 rezistă până la 5 zile

Coronavirusul, după cum spuseseră săptămânile trecute alte studii, poate rămâne zile întregei pe suprafeţe mărind riscul de a-l contacta atingându-le. Permanenţa pe suprafeţe depinde de diferiţi factori, printre care tipul supafeţei şi temperatura. De exemplu, la 37 de grade virusul poate rezista până la 2-3 zile pe sticlă, metal, plastic, hâtrtie sau ţesături. Şi ca şi cum nu era deajuns, Covid -19 ar putea supraveţui până la 5 zile în fecale şi lichidele componente.

„Se poate confirma - scriu cercetătorii - că într-un mediu ambiant închis şi cu aer condiţionat, distanţa de transmitere a noului coronavirus este mai mare”. Situaţia luată în considerare, citată de South China Morning Post, este aceea a unui autobuz pentru a demonstra permanenţa virusului într-un mijloc de transport public, chiar şi după coborârea persoanei contagiate.

Experimentul Autobuzul şi importanţa măştilor

Un pasager care deja simţea simptomele bolii, identificat ca „A”, s-a urcat într-un autobuz cu traseu lung, cu 48 de locuri, aşezându-se pe penultimul rând de scaune, fără mască pentru a-şi acoperi faţa. Pe baza imaginilor camerelor de luat vederi cu circuit închis, bărbatul n-a avut interacţiuni cu ceilalţi pasageri în timpul întregii călătorii care a durat 4 ore.

În acest timp Covid-19 a reuşit să se „aşeze” pe alţi 7 pasageri înainte ca subiectul „A” să coboare din autobuz, printre care unii care stăteau cu 6 rânduri mai în faţă decât pacientul zero în chestiune, aşezaţi la o distanţă estimată de 4,5 metri.

După o jumătate de oră de la terminarea călătoriei, un alt grup de persoane s-a urcat în autobuz. Unul dintre ei, care nu purta mască a rămas contagiat, probabil din particulele inhalate de grupul de pasageri de dinainte. Pacientul luat în considerare s-a urcat apoi într-un microbuz contagiind într-o oră alte două persoane, una aflată la 4,5 metri distanţă.

Concluzii

Studiul a demonstrat că niciuna dintre persoanele care avea mască pentru a-şi acoperi faţa în timpul călătoriei împreună cu subiectul cercetării n-a contactat coronavirus. Bineînţeles că mai rămân semne de întrebare asupra studiului, printre care faptul că persoana aşezată alături de „A”, n-a contactat Covid-19 chiar dacă era mai expusă decât celelalte.

Şi totuşi, concluzia cercetătorilor este aceea de a purta mască atunci când se folosesc mijloace de transport în comun, inclusiv metrouri şi avioane, de a reduce cât mai mult posibil contactul cu mâinile altora şi evitarea atingerii feţei înainte de a le spăla, notează Il Giornale.

Ne puteți urmări și pe Google News