Evenimentul Zilei > International > EXIT-POLL. Kolinda Grabar Kitarovic, noul PREŞEDINTE al Croaţiei: „Cetăţenii au ales opţiunea care garantează un viitor mai bun”
EXIT-POLL. Kolinda Grabar Kitarovic, noul PREŞEDINTE al Croaţiei: „Cetăţenii au ales opţiunea care garantează un viitor mai bun”

EXIT-POLL. Kolinda Grabar Kitarovic, noul PREŞEDINTE al Croaţiei: „Cetăţenii au ales opţiunea care garantează un viitor mai bun”

Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru de externe şi fost ambasador la Washington, a fost aleasă preşedinte al Croaţiei, după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial de duminică, conform unui exit-poll.

Potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de institutul IPSOS PULS la cererea televiziunii naţionale HRT, Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a obţinut 51,4% din voturi, faţă de 48,6% în favoarea social-democratului Ivo Josipovic. Totuşi, DPA menţionează că marja de eroare este de +/-4%. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de circa 10.000 de persoane din cei 3,8 milioane de croaţi cu drept de vot, informează AFP şi EFE, preluat de Agerpres.

"Cetăţenii au ales opţiunea care garantează un viitor mai bun. Cetăţenii croaţi sunt nemulţumiţi de situaţia actuală şi vor schimbări", a declarat Zeljko Reiner, purtător de cuvânt al campaniei electorale a lui Grabar-Kitarovic, la scurt timp după aflarea rezultatelor exit-poll-ului.

Grabar-Kitarovic a fost ministru de externe al Croaţiei între 2005 şi 2008, ambasadoare în SUA între 2009 şi 2011 şi, până în prezent, secretar general adjunct al NATO pentru relaţii publice.

În primul tur, desfăşurat pe 28 decembrie 2014, preşedintele în exerciţiu Ivo Josipovic (social-democrat) a obţinut 38,46% din voturi, iar contracandidata sa Kolinda Grabar Kitarovic, reprezentanta opoziţiei, 37,22% din sufragii.

Alegătorii croaţi au sancţionat lipsa de fermitate a lui Josipovic în faţa incapacităţii guvernului său de a redresa economia.

Croaţia, o ţară cu 4,2 milioane de locuitori, se află în recesiune începând din 2008, iar datoria publică a ţării a ajuns la 80% din PIB. Rata şomajului este de 20%, situaţia cea mai gravă fiind în rândul tinerilor, jumătate dintre aceştia neavând un loc de muncă.

Comisia electorală centrală urmează să anunţe primele rezultate parţiale la orele 19:00 GMT, la o oră după închiderea urnelor.