De notat că în zilele de 14 şi 15 august Grupul Operativ al Trupelor Ruse a desfăşurat un exerciţiu pe malul stând al râului Nistru, arată portalul www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

La rândul său, Biroul pentru Politici de Reintegrare de la Chişinău a transmis, în baza a ceea ce reprezentanţii Republicii Moldova au observat la faţa locului, că în zona respectivă au apărut tehnică blindată, în speţă TAB-uri, şi autocamioane, toate fără însemne de apartenenţă.

Acestea se aflau pe malul stâng al râului Nistru, în dreptul satului Târnauca, raionul Slobozia, dar şi în vecinătatea podului pietonal peste râul Nistru din oraşul Tiraspol.

O misiune a OSCE a fost trimisă încă din 14 august să observe exerciţiile, dar nu i s-a permis accesul în acele perimetre.  

Misiunea OSCE a revenit în acelaşi loc în data de 15 august, însoţită şi de reprezentanţi ai autorităţilor de la Chişinău.

„Deși aceștia se deplasau cu automobile cu simbolica Forțelor de Pacificare și a OSCE, în apropierea locului desfășurării aplicațiilor recente au fost stopați de o „patrulă militară" compusă din șapte persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit mișcarea.

În discuție, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR.

După circa 30 de minute, suficient pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar șeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, continuându-și mișcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situația reală.

De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul sau coordonarea cu CUC și Comandamentul Militar Întrunit", se arată în comunicatul oficial autorităţilor din Republica Moldova.

Militarii fără însemne ne amintesc de aşa+numiţii omuleţi verzi care şi-au făcut apariţia în Peninsula Crimeea, înainte de anexarea acestui teritoriu la Rusia.