Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Putin apasă tare pe accelerație! Grandiosul vis de refacere a URSS e aproape! Ce mutare teribilă pregătește. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Putin apasă tare pe accelerație! Grandiosul vis de refacere a URSS e aproape! Ce mutare teribilă pregătește. VIDEO

Ofensiva rusească de mare forță de la granița cu Ucraina anunță planuri mult mai serioase ale țarului de la Kremlin. Podcastul Contrapunct EVZ de marți a invitat mai mulți experți în geopolitică să creioneze principalele mize ale lui Vladimir Putin în războiul multiplu deschis pe toate fronturile. După criza gazelor din această iarnă și implicarea în conflictul de la granița UE, liderul rus dă semnale tot mai serioase că visurile sale de glorie țintesc departe.

Invitații lui Robert Turcescu și Mirel Curea în emisiunea Contrapunct EVZ au punctat profilul special al țarului rus, care are un model celebru.

Putin face ce a făcut Stalin, recucerește spațiul fostului URSS

Istoricul și jurnalistul Florian Bichir a făcut o paralelă între planurile de calibru greu ale liderului rus și dictatorul Stalin. „Presiunea asta accentuată e una din teoriile sovietice, a Matroșcăi rusești. S-a decoperit că 60% din cei de pe Maidan erau agenți ruși. Nu erau numai băieți frumoși pro-Occident. După marele joc al gazului rusesc, puneți în balanță criza pe care a adus-o tot Federația Rusă la granițele UE.

Vedeți provocările de la granița cu Belarus. Rușii îți dau foc, apoi vin și fac pe salvatorii. Ei au rămas cu teoria asta a pompierului. Sunt într-o ofensivă totală, mută pe toate fronturile! Joacă total, au o politică externă senzațională. Putin face ce a făcut Stalin în al Doilea Război Mondial, pas cu pas recucerește spațiul fostului URSS”.

Avramescu: Rusia e capabilă să-și finanțeze o agendă expansionistă

Fostul ambasador Cătălin Avramescu, profesor de filosofie la Universitatea din București, a remarcat că planurile lui Putin sunt mai mult decât viabile, ținând cont de averea sa personală și a țării sale. „Putin a făcut parte dintr-o cleptocrație lipsită de Dumnezeu, a acumulat o avere colosală. El e interesat acum să-și vândă gazul scump. Din cauza lăcomiei și prostiei unor politicieni ca cei germani, Rusia e capabilă să-și finanțeze o agendă imperialistă țo expansionistă. Putin continuă să provoace țările occidentale, crede că o poate întinde așa la nesfârșit. Crește riscul de a face un calcul greșit”.

Bichir: Putin a redat măreția rușilor. Joacă extraordinar de agresiv

„Putin a redat măreția rușilor, care după înțelegerea cu americanii s-au considerat înșelați. Au văzut că de granițele lor se apropie NATO în permanență. A apărut Putin care redă marea grandoare rusească. Joacă super-tare, mai vor o nouă negociere. Joacă extraordinar de agresiv, foarte dur. Rușii sunt cu spatele la zid”, consideră la rândul lui Florian Bichir. Moderatorul Robert Turcescu a adus în discuție și rolul NATO, a cărui misiune e tot mai chestionată de ruși, dar și de UE.

Să-l bănuiești pe Putin că nu ar fi bine informat, că se înconjoară de sicofanți înseamnă că ești naiv. După construcția europeană nu se omoară cu firea nici rușii nici americanii”, a completat Mirel Curea.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro