Moșia de 2.600 de hectare din Giurgiu a ajuns în arenda Grivco (Grupul Industrial Voiculescu și Compania), societate fondată de Dan Voiculescu, prin intermediul unui escroc acuzat că solicita milioane de lei pentru a interveni la fostul ministru al Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu. Acesta din urmă a fost ministru PNL în perioada decembrie 2012 – februarie 2014, fiind schimbat de Crin Antonescu pentru o presupusă apropiere nefirească politic de PSD și PC, partidul fondat de mogulul Antenelor.

Partenerul GRIVCO, reținut de DNA

În perioada 2000-2001, Institutul de Cercetări și Inginerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID) de la Băneasa, județul Giurgiu, „avea mari probleme financiare. Nu se alocau fonduri de la stat, nu existau resurse nici pentru salarii sau pentru plata produselor achiziționate. Așa că unitatea de cercetare a ajuns să aibă o datorie de 200.000 de dolari către Olex Oltenița, o firmă de pesticide”, ne-a explicat Gheorghe Sin, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, în subordinea căreia se află institutul de cercetare.

Firma Olex, radiată în 2007, a fost administrată de Alexandru Voinea (54 de ani), un om de afaceri din Oltenița, județul Călărași.

„Firma Grivco a cumpărat creanța de 200.000 de dolari de la Olex și s-a prezentat la stațiune pentru a cere ca în contul datoriei să primească cele 2.600 de hectare în folosință. Cum nu erau bani, s-a acceptat”, ne-a mai spus Sin. Așa că, timp de 12 ani, între 2001 și 2013, terenul a fost folosit fără vreo altă obligație de grupul Grivco, în baza acestei creanțe. Personajul care a facilitat companiei lui Voiculescu accesul la moșia statului de mii de hectare este un samsar, trimis în judecată de curând de procurorii Oradea. Alexandru Voinea, aflat acum în stare de arest preventiv, este acuzat că a cerut mită unor administratori de firme pentru a interveni pe lângă Daniel Chițoiu. În acest caz, fostul administrator de la Olex a avut și un complice, un interlop din Satu Mare, Viorel Amariei.

„În perioada iunie-octombrie 2013, inculpații Viorel Amariei și Alexandru Voinea i-au pretins unui administrator al unei societăți comerciale suma de trei milioane lei, invocând o influență asupra fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, cu promisiunea că îl vor determina pe acesta să deblocheze fonduri pentru S.C. Termocentrale S.A. Oradea (CET Oradea)”, se precizează în rechizitoriul procurorilor. Daniel Chițoiu a dezmințit că ar avea vreo legătură cu inculpații. Soția administratorului de la Olex, Victoria Voinea, ne-a declarat că nu dorește să explice, pentru moment, relațiile dintre soțul său și Grivco.

Academia l-a cerut, ADS l-a dat lui Grivco

În baza creanței de 200.000 de dolari, Grivco Agro (rebotezată anul trecut Agro Seed Muntenia) a folosit terenurile din Giurgiu pentru care doar subvenția de la stat se ridică anual la 400.000 de euro. Mai mult, producția de cereale poate ajunge până la trei milioane de euro în fiecare an. Guvernul Boc a încercat să scoată terenurile de sub tutela Grivco și, în 2009, Administrația Domeniilor Statului (ADS) a deschis un proces. Cu toate acestea, în 2013, ADS – aflat în subordinea ministrului Agriculturii Daniel Constantin – i-a oferit terenul pentru o arendă modestă tot grupului fondat de Dan Voiculescu. Decizia ADS este suspectă, în condițiile în care Academia Română a solicitat, încă din 2011, reîntoarcerea celor 2.600 de hectare în proprietatea instituției