Evenimentul ZileiMondenExclusiv! Premieră cu scandal la Filarmonica din Timişoara! Celebrul Jador a pus pe jar pe toată lumea. Manelistul, aproape de a sparge toate barierele

Exclusiv! Premieră cu scandal la Filarmonica din Timişoara! Celebrul Jador a pus pe jar pe toată lumea. Manelistul, aproape de a sparge toate barierele

Exclusiv! Premieră cu scandal la Filarmonica din Timişoara! Celebrul Jador a pus pe jar pe toată lumea. Manelistul, aproape de a sparge toate barierele
Românii iubesc manelele, iar asta se vede în faptul că doar astfel de piese ajung în trending pe YouTube. Dar până la a găzdui un concert de manele în sala unei filarmonici părea că e drum lung. Şi totuşi, nu este aşa. Acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând.

Filarmonica de stat Banatul din Timișoara pare că se pregătește să gireze o nouă premieră națională care, cu siguranță, dacă se va întâmpla, are șansele să devină un trend național. Ca și alte premiere care au pornit de la Timișoara. Se pare că sala Filarmonicii se pregătește serios pentru primul concert de manele din istorie, biletele fiind puse deja în vânzare. Acesta va avea loc pe 17 mai, de la ora 20.00. Cântă Jador.

„Timp de 15 ani, eu nu am permis concerte cu manele în sala sau gradina Filarmonicii Banatul. Deși de multe ori sumele pentru închirierea sălii erau importante. Sunt surprins și sper că închirierea s-a făcut din lipsa de informare a conducerii filarmonicii despre tipul de manifestare”, a declarat pentru EVZ Ioan Coriolan Gârboni, fostul director al instituției menționate.

Fostul director, înlăturat de un veterinar de la conducerea instituției

Trebuie menționat că la conducerea Filarmonicii de stat Banatul din Timișoara se află un director interimar, după  ce predecesorul său a fost înlăturat din funcție ilegal. Concertul lui Jador, ar urma, pot crede unii, să celebreze exact un an de când fostul director a fost înlăturat.

Așa cum EVZ a relatat anul trecut, directorul Ioan Coriolan Gârboni a fost „debarcat” exact la mojlocul lunii mai, anul trecut, de administrația Fritz, după ce activitatea mandatului i-a fost evaluată, printre alții, de un medic veterinar. Mai multe detalii despre întreaga poveste puteți găsi aici. Gârboni a câștigat toate termenele procesului său prin care a contestat înlăturarea sa abuzivă din funcție, cazul ajungând în final la Curtea de Apel.

Conducerea interimară de la Filarmonică spune că nu a girat concertul

Pentru concertul lui Jador din 17 mai din sala Filarmonicii de stat Banatul din Timișoara, au fost puse în vânzare biletele, online, existând trei categorii de locuri, cu 80, 100, respectiv 120 de lei.

Directorul interimar al Filarmonicii de stat Banatul, Ovidiu Andriș, a declarat presei că anunțatul concert nu va avea loc. Instituția a și transmis un comunicat de presă în acest sens. „Filarmonica Banatul Timișoara organizează și găzduiește doar concerte comunicate în mod oficial. (…) Vă informăm în mod oficial că instituția Filarmonicii Banatul nu va organiza și găzdui alte concerte în afara celor comunicate în mod oficial, pe site-ul instituției și pe platforma de Facebook.

Astfel, informația despre susținerea unui concert la Sala Capitol de către unul dintre artiștii genului de manele în luna mai, este una falsă, nefiind aprobată cererea organizatorilor. Avem încrederea că publicul și locuitorii Timișoarei, îndeosebi aflându-ne la ceas de sărbătoare prin aniversarea celor 75 de ani de la înființarea instituției, știu că agenda propusă vizează concerte de o înaltă ținută artistică, cu artiști de talie internațională.

Misiunea noastră rămâne aceea de a integra, încuraja și insufla, prin interpretare și educaţie, pasiunea pe tot parcursul vieţii pentru muzica clasică, devenind o instituţie muzicală de referinţă, prin coagularea mediului artistic muzical. Atenția la imaginea Filarmonicii Banatul este o valoare importantă pentru noi, având grijă ca demnitatea artiștilor să fie respectată prin asocierea noastră.

Ne rezervăm dreptul de a acționa în judecată orice organizator care se folosește de imaginea Filarmonicii Banatul fără un acord prealabil stabilit printr-un contract”, se arată în informarea transmisă.

Primăria Timișoara reacționează separat

Municipalitatea de pe Bega a reacționat, de asemenea, în legătură cu concertul Jador anunțat în sala filarmonicii. „Filarmonica Banatul din Timișoara, instituție de cultură de prestigiu național, a fost azi ținta unor știri false, lansate în spațiul public.  Instituția nu organizează și nici nu va permite organizarea în Sala Capitol a unor concerte cu caracter artistic îndoielnic.

De asemenea, Filarmonica Banatul din Timișoara își rezervă dreptul de a acționa în judecată orice organizator care se folosește de imaginea acestei instituții fără un acord prealabil stabilit printr-un contract.

Atât concertele organizate de Filarmonica „Banatul” din Timișoara, cât și cele găzduite în Sala Capitol sunt anunțate pe pagina oficială de Facebook a acestei instituții —> https://www.facebook.com/filarmonicabanatultimisoara Rugăm timișorenii să nu cumpere bilete la concerte care nu sunt anunțate oficial de Filarmonica Banatul”, a transmis Primăria Timișoara pe pagina sa de Facebook.

Ce spun reprezentanții lui Jador

În mod curios însă, organizatorii  turneului național al manelistului Jador au avut acces la harta interactivă a sălii Filarmonicii de Stat Banatul din Timișoara și, ca atare, așa cum poate verifica oricine, fanii artistului își pot alege, cu un simplu click, locul din sală. Sistemul e atent pus la punct, iar comercializarea biletelor se face online.

Mădălin, managerul lui Jador, a vorbit, în exclusivitate, cu Evenimentul zilei.

El a declarat că de organizare se ocupă altă persoană, dar are o explicație legată și de negațiile pe care le fac acum oficialii Filarmonicii. Probabil ca filarmonica nu a știut că este vorba de acest artist, iar acum încearcă să facă ceva”, ne-a declarat Mădălin. Organizatorul concertului, Mircea Anghel, nu a putut fi contactat până în momentul publicării acestui articol.

Filarmonica de Stat Banatul „premiată” de guvernul Cîțu

Nu în ultimul rând, legat de Filarmonica de Stat Banatul, merită amintită o  întâmplare de anul trecut. Guvernul Cîțu a „premiat” într-un mod interesant instituțiile de cultură din subordinea autorităților publice locale, în prima ședință de după demiterea prin moțiune de cenzură, printr-o hotărâre privind repartizarea unor sume pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole.

Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara a primit de la Ministerul Dezvoltării suma de 5,3 milioane de lei, bani pe care a trebuit să îi cheltuiască până la finele anului trecut, adică în două luni și jumătate. Practic, Filarmonica bănățeană a primit, ca să cheltuie în nici trei luni, de șase ori mai mulți bani decât a avut la secțiunea „Bunuri și servicii” alocați în tot anul 2021, conform informațiilor furnizate la momentul respectiv de directorul interimar Ovidiu Andriș.

Sursa foto: Timpolis, Instagram


Accesează: