Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. Nu suntem idioții Europei! Marea bulibășeală a cuprins planeta. VIDEO
VIDEO

Exclusiv. Nu suntem idioții Europei! Marea bulibășeală a cuprins planeta. VIDEO

România este una dintre țările cele mai refractare la vaccinare, iar numărul morților de Covid este realmente mare. Diverse voci încearcă să acrediteze ideea că situația este legată de calitatea precară a instruirii. Cu alte cuvinte, aşa cum titra ziarul Hamburger Morgenpost, am fi din această perspectivă "idioţii Europei" alături de bulgari şi ucraineni. Totuși mai toată lumea acţionează haotic, cu măsuri cel puțin ilogice și chestionabile din punct de vedere moral. Podcastul EVZ-Play de miercuri

Hamburger Morgenpost, o publicaţie din Germania, îi critică dur pe români, bulgari şi ucrainieni pentru că refuză vaccinarea într-un material care poartă titlul de „Idioţii Europei”, citându-l pe Angel Kuntschew, inspector bulgar pe sănătate. Articolul scrie despre criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, despre influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile antivaccinare din Bulgaria.

Jurnalist român din Viena: Nici aici nu sunt măsuri unitare. Politica polarizează oamenii

Însă nici Austria, spre exemplu, nu dă dovadă de multă coerență în strategiile sale. Un angajat nevaccinat are voie să lucreze într-un supermarket, dar acelaşi angajat, dacă vrea să facă cumpărături din acelaşi supermarket nu o poate face pe motiv nu are certificat verde.

protest viena
Protest la Viena

„Este o mare bulibășeală a clasei politice. Este o situație cu accente stranii, care amintește de Kafka. Sub două treimi din populația eligibilă s-a vaccinat. Nu avem măsuri unitare de control al pandemiei. Sunt multe situații interpretabile constituțional. În prezent este un lockdown parțial, însă ar putea interveni un lockdown dur, ceea ce nu ar fi rău din punct de vedere macro-economic. E o ciondăneală politică. Decizia politică a accentuat polarizarea dintre oameni, e tragic că asistăm la desolidarizare socială. Confuzia socială vine din indecizia politică”, a declarat jurnalistul Alex Todericiu, care trăiește în Austria. În această țară se anunță mari proteste în perioada următoare.

„Nu am văzut nuanțe jignitoare la adresa României”

Printr-o intervenție live din Viena, jurnalistul român acesta a semnalat paradoxul austriac: polițiști nevaccinați care verifică vaccinați. O situație curioasă este și în rândul copiilor, cei nevaccinați riscând să fie reținuți de forțele de ordine. Nevaccinații pot merge la bordel, însă nu și la cinema, mai spune Alex Todericiu.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: