Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Ne așteaptă o nouă pandemie? Medicul Lucian Duță clarifică totul despre enigmatica variolă a maimuței (VIDEO)
VIDEO

EXCLUSIV. Ne așteaptă o nouă pandemie? Medicul Lucian Duță clarifică totul despre enigmatica variolă a maimuței (VIDEO)

Variola maimuței e cel mai nou virus care generează din ce în ce mai multe îngrijorări la nivel global. Însuși președintele Joe Biden și-a exprimat preocuparea față denoua amenințare biologică. Invitat în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu, medicul Lucian Duță a clarificat specificul acesteia, amintind informațiile disponibile până în acest moment.

Medicul Lucian Duță a vorbit, la podcastul Evz Play cu Turcescu, despre gradul de risc pe care îl aduce variola maimuței. Specialistul a reamintit că, până în anii 70, variola a făcut milioane de victime, însă atunci a fost inventat vaccinul, odată cu el variola fiind declarată eradicată în toată lumea, mai exact în anul 1979. În momentul de față, toată populația este imunizată în fața unei forme grave de variolă.

Variola este o boală eradicată

„Până prin anii ’70 variola a făcut sute de milioane de victime. Atunci s-a inventat vaccinul contra variolei și prin 1979 a fost declarată ca fiind eradicată în toată lumea. Noi cei care am făcut vaccin suntem imunizați contra acelei forme de variola, care dădea până la 30% mortalitate.

Sursa: EVZ

Mai există și niște forme minore de variolă care au o rată de mortalitate între 1-10% și această variolă a maimuței, care este important să spunem că nu a apărut niciodată în Europa până acum. Este o boală eradicată, vă amintesc”, a completat Lucian Duță.

Dr. Duță: Nu dă mortalitate, dar nimeni nu vorbește de consecințele ei

Din fericire, boala nu aduce cu sine un risc de deces, cazurile semnalate până acum în mai multe țări ale globului nefiind letale. Totuși, pe lângă erupțiile evidente, sunt simptome ascunse are virusului care nu pot fi reperate. O prioritate ar fi mai degrabă consecințele variolei maimuței, care lasă semne foarte urâte.

„Este un focar în mai multe țări din lume cu o boală care nu a mai fost până în prezent. Practic oamenii din lumea occidentală, din SUA, din România probabil nu au văzut niciodată un caz, decât cei care au făcut voluntariat în Africa. Deci nici nu știm să o diagnosticăm. În afără de erupțiile evidente, pare că nu dă mortalitate, dar nimeni nu vorbește despre consecințele ei”, adaugă medicul.

Vestea bună: Există tratament

Chestionat de moderatorul Robert Turcescu ce consecințe are boala, medicul a susținut că este vorba despre semnele lăsate. „Lasă niște semne îngrozitoare. La un moment dat, nu știi ce boală e. La prima vedere nu știi ce sunt, deci trebuie să faci niște analize de sânge”, a mai spus Lucian Duță la EVZ Play.

Specialistul a mai afirmat că este puțin curios că se nu vorbește suficient despre asta, dar există vaccin dedicat acestei boli. Mai mult, sunt țări care îl achiziționează de mai mulți ani. „Sunt țări care au început să cumpere vaccinul de câțiva ani. După ce a fost eradicată boala, există două țări care fac studii în continuare, studii militare de modificare a virusului variolei, e oficial, sunt Statele Unite și Moscova”, a conchis invitatul, completând că variola maimuței afectează în special persoanele homosexuale.