Evenimentul Zilei > EVZ Play > EXCLUSIV. Momentul care l-a șocat pe Klaus Iohannis. „Eram acolo lângă el.”
VIDEO

EXCLUSIV. Momentul care l-a șocat pe Klaus Iohannis. „Eram acolo lângă el.”

Unul dintre cele mai intense momente ale politicii românești de după Revoluție a fost fără îndoială Congresul PNL din 2021, prin care Florin Cîțu a fost ales președintele liberalilor învingându-l pe fostul său șef, Ludovic Orban. Unul dintre susținătorii lui Cîțu, europarlamentarul Rareș Bogdan mărturisește de ce nu-și dorește să retrăiască acele momente.

„Gândiți-vă când intri într-o sală, te aștepți, ești obișnuit, că sunt liberalii tăi. Și jumătate dintre ei se ridică, te aplaudă, te iau în brațe și jumătate se transformă în <<pesediștii>> de acum 6 luni, din campanie.”, își amintește prim-vicepreședintele PNL, care evocă și un moment-cheie din timpul congresului, respectiv sosirea președintelui Klaus Iohannis. Dacă șeful statului era obișnuit cu urale și aplauze nesfârșite, de data aceasta o bună parte din sală nu îi mai era atât de fidelă.

„Eu am văzut șocul și pe ochii președintelui. Eram acolo lângă președinte.”

„Da? Era șocat Klaus Iohannis? Ce a zis? <<Am nimerit la ciuma roșie, ce caut aici?>>”, a încercat jurnalistul Ionuț Cristache să reediteze momentul de stupoare al președintelui.

„A fost o ușoară disperare, că se poate pierde”

În opinia multor liberali, momentul decisiv al congresului a fost chiar discursul europarlamentarului Rareș Bogdan, care a reușit să acopere sutele de susținători ai lui Ludovic Orban.

„Dacă nu-mi rupeam corzile vocale pe scenă și dacă nu întoarcem o parte, așa, în ultimul moment… A fost un moment în care am simțit sala. Ludovic Orban care e un crocodil bătrân a pregătit foarte bine acel congres, inclusiv sala.”, a declarat Rareș Bogdan, invitat în cadrul podcastului EVZ Capital, „România lui Cristache”. Jurnalistul a făcut un rezumat într-o manieră mai plastică a momentului:

„Deci n-a fost doar de show. A fost o ușoară disperare, că se poate pierde. Și dacă pierdea Cîțu, pierdeați toți. Cred că președintele Iohannis aflat în sală v-ar fi mâncat pe toți.”

Toate încercările lui Ludovic Orban de a deturna votul din Congres au eșuat. Cu un avans de 1.000 de voturi, Florin Cîțu a devenit președintele Partidului. Din nefericire pentru el, a avut unul dintre cele mai scurte mandate din istoria de 147 de ani a Partidului, fiind schimbat după doar o jumătate de an.