Evenimentul Zilei > EVZ Special > EXCLUSIV EVZ. Un șofer de 78 de ani a fost bătut de polițiști. I-a întrebat de ce l-au oprit în trafic!
EXCLUSIV EVZ. Un șofer de 78 de ani a fost bătut de polițiști. I-a întrebat de ce l-au oprit în trafic!

EXCLUSIV EVZ. Un șofer de 78 de ani a fost bătut de polițiști. I-a întrebat de ce l-au oprit în trafic!

Clujeanul Sandu Nagy a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, ce a pățit pe 8 septembrie, când mergea cu mașina, împreună cu soția sa, către Dej. Agenții de circulație l-ar fi bruscat și chiar ar fi vrut să-i pună cătușele.

Doi agenţi de la Circulaţie l-au luat pe sus pe un clujean în vârstă de 78 de ani, doar pentru simplul fapt că acesta a coborât de la volan şi a întrebat ce s-a întâmplat de a fost oprit în trafic. Ceea ce a urmat depăşeşte orice imaginaţie, după cum povestește omul. Sandu Nagy a fost toată viața inginer constructor. Cu amărăciune spune că pe vremea lui Ceaușescu a avut domiciliul forțat vreme de șapte ani, dar cu toate astea nu a fost bătut nici de Miliţie şi nici de Securitate, „dar am fost bătut acum de doi agenţi de la Circulaţie”.

„M-a izbit cu putere de mașină”

Fostul deţinut politic spune că, pe 8 septembrie 2014, conducea maşina dinspre Cluj spre Dej. „Conduceam în spatele unui TIR, iar din sens opus a venit un autoturism de Poliție cu nr. MAI 34315, din care un agent a fluturat pe geam un baston reflectorizant. A venit un poliţist care purta nişte ochelari negri, de mafiot, şi mi-a cerut direct să îi dau actele. Pentru că soarele bătea din faţă, am coborât din maşina mea şi atunci a început tot scandalul”, spune Nagy. Pentru că a coborât din maşină, un alt agent, identificat în persoana lui Radu Răcan, ar fi intervenit brutal şi l-ar fi imobilizat pe bărbatul de 78 de ani, fără să aştepte o explicaţie sau să vadă că persoana cu care are de-a face este de vârstă înaintată: „Mi-a sucit mâinile la spate și m-a izbit cu putere de mașină. El striga la celălalt: adă, mă, cătușele să-l arestăm și să-l ducem la noi. M-au aruncat pe bancheta din spate a mașinii de poliție și am fost dus la secția de poliție”. În tot acest timp, Claudia Nagy, soţia lui Sandu Nagy, încerca să le explice celor doi poliţişti că actele soţului sunt în portmoneul care se afla la ea în mână şi că el nu le poate prezenta din moment ce nu sunt fizic în posesia lui. „I-am rugat să nu îl brutalizeze, dar un agent m-a tras de păr, m-a lovit în zona spatelui şi mi-a spart buza cu cotul în două locuri. A dat intenţionat”, spune femeia, care se declară şocată de comportamentul celor doi poliţişti. Ea a fost amendată cu suma de 6.500 de lei.

În procesul verbal de contravenţie, agentul Radu Răcan a scris că a amendat-o pe Claudia Nagy cu suma de 6.500 de lei deoarece „a împiedicat organele de poliţie să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind legitimarea şi conducerea la sediul poliţiei a unei persoane, şi a refuzat să dea relaţii pentru stabilirea identităţii sale”.

Au depus plângere la sugestia unor comisari

Sandu Nagy a fost dus la sediul Poliţiei Rutiere Cluj, iar după o oră, după ce i s-a făcut rău, a fost lăsat să plece, nu înainte să fie amendat pentru că a circulat cu 130 de km/h şi pentru refuz de legitimare. „Mă întreb dacă circulam în spatele unui TIR, care din fabrică este limitat la 90 km/h, cum am putut să circul eu cu 130 de km/h”, mai spune Radu Nagy. De la Poliţie, cei doi soţi au plecat direct la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), pentru a primi îngrijiri medicale.

„Pe soţie au pus-o direct pe perfuzii. Eu aveam vânătăi pe corp şi pe braţe. La UPU ne-au întrebat cine ne-a bătut și noi am spus că doi polițisti. La scurt timp au apărut doi comisari, care neau cerut să mergem la sediul Poliţiei şi să depunem plângere, ceea ce am şi făcut”.

Poliția face anchetă

Cei doi soți au mers și la IML Cluj, unde medicii legiști au consemnat că au fost victimele unor agresiuni. Comisarul șef Valentin Rusu, adjunct al șefului IPJ Cluj, a declarat că Serviciul de Inspecție Internă a demarat o anchetă în acest caz. „Am înțeles că ar fi fost un refuz de legitimare. Dacă se vor confirma cele sesizate de soții Nagy, atunci vom sesiza Parchetul. Asta este rolul Inspecției Interne”, a spus comisarul Rusu. Agentul Radu Răcan a refuzat să comenteze situația. „Adresați-vă Inspectoratului de Poliție și o să aveți un punct oficial de vedere”, a spus acesta.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.