Exclusiv EVZ. OUG-ul rezidențiatului, tranșat! „Pe noi nu ne întreabă nimeni?!”

Exclusiv EVZ. OUG-ul rezidențiatului, tranșat! „Pe noi nu ne întreabă nimeni?!”

Marți noapte, Ministerul Sănătății a semnat OUG-ul prin care rezidenții au posibilitatea, începând din acest an, să aleagă unde doresc să-și continue studiile de specializare, având mai multe posibilități: în spitalele militare, în spitalele județene și în cele private. Mai mult, noua formă a legii prevede clar că în aceste unități se vor desfășura stagii, nu întregul rezidențiat, însă puțini sunt cei care au înțeles formularea.

Noul ministru al Sănătății, chirurgul Victor Costache, militează de foarte mulți ani pentru introducerea rezidenților și în spitalele private, dacă aceștia își doresc. „Dacă un medic român pleacă în străinătate și-și face rezidențiatul într-un spital privat, acel rezidențiat este recunoscut în România. De ce nu am recunoaște și noi rezidențiatul din spitalele noastre private?”, spunea dr. Costache în urmă cu puțin timp jurnaliștilor EVZ.

Pornind de la această dorință „de a crea diversitate în sistemul de învățământ medical”, printre primele teme abordate în calitate de ministru a fost desfășurarea și implementarea studiilor de specialitate în zonele în care nu era, până acum, posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

La inițiativa ministrului, împreună cu noua echipă de juriști de la Minister, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu completările ulterioare precum și pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

La o zi după anunț, anumite grupuri de interese au pornit jihadul împotriva OUG-ului, susțin tinerii din sistem – absolvenți de medicină sau chiar în plină desfășurare a rezidențiatului. Criterile noilor metode sunt puse la îndoială de unii membri ai sindicatelor medicale, însă pe rezidenți, conform declarațiilor lor de pe rețelele sociale, nu i-a întrebat nimeni: „Pe noi de ce nu ne întreabă nimeni ce părere avem despre OUG-ul ăsta?!”, făcând referire la massmedia.

Rezidenți nu doar în privat, ci și la Județean!

Contactat de EVZ, peședintele Federației Asociaților Studenților în Medicină din România, Teodor Cristian Blidaru, care reprezintă și vocea rezidenților, a tranșat problema OUG-ului care a schimbat radical sistemul de învățământ în sănătate.

„E vorba doar de niște stagii!”

„Povestea aceasta este foarte intersantă de când a început criza rezidențiatului! La acel moment, se promisese că toți candidații promovați vor avea șansa de a accesa un loc în rezidențiat. Nu a fost așa, au rămas destui pe afară. Da, se puteau suplimenta locurile pe la diverse spitale, dar o soluție mai bună a fost includerea spitalelor județene în formarea rezidenților.

De acum, militarul, județeanul și privatul pot primi rezidenți, prin realizarea unor stagii cu aceștia. Nu există nici acum, nici în trecut, posibilitatea de a realiza un întreg rezidențiat într-un singur spital, fie el de stat sau privat. E vorba de anumite stagii care se vor face în aceste unități puse acum pe listă”, a explicat, pentru EVZ, Teodor Cristian Blidaru.

„E adevărat că nu au circuite de urgență, dar...”

„Sperăm să fie o implementare cât mai lină. Masura, per total, este una bună, vestea a fost bine primită de către rezidenți, diversitatea este una dintre dornițele lor.

E adevărat că spitalele private nu au circuite de urgență precum cele de la stat, însă nici cele de la stat nu au echipamentul celor de la privat. Este o balanță optimă în acest moment și, repet, acum ne concentrăm pe implementare.

Sunt foarte multe întrebări și le-am înaintat Ministerului Sănătății. Oricât de bine ar fi intenționați cei de la Minister, o implementare abruptă ar putea aduce haos. Vrem să știm clar cum se va face repartiția, care sunt spitalele acreditate... Comunicare este esențială în acest moment. Mulți tineri se lasă influențați și de războaiele date în presă, cu titluri apocaliptice, dar toată lumea interesată de subiect trebuie să înțeleagă că universitățile sunt cheia formării rezidenților. Nu trebuie să se pună accent doar pe spitalele în care se face practica”, mai spune președintele FASMR.

Sondaj printre mediciniști:

„Am realizat în vara trecută un sondaj, pentru a vedea care este părerea studenților și rezidenților cu privire la rotațiile în spitale județene și private. Majoritatea dintre studenți au răspuns cu DA.

Conform OUG-ului, acum se poate „migra” de la spitalele orășenești, spre stagii în spitalele județene arondate. E foarte important pentru un medic să adune cât mai multă experiență, în cât mai multe unități. Aici intervine Ministerul, care trebuie să se asigure că există resursa umană de predare”, a conchis Teodor Cristian Blidaru.