Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV EVZ. Enigma averii primarului de la sectorul 5. Samsarul Vanghelie nu are niciun act pentru milionul de euro scos din vânzarea rablelor
EXCLUSIV EVZ. Enigma averii primarului de la sectorul 5. Samsarul Vanghelie nu are niciun act pentru milionul de euro scos din vânzarea rablelor

EXCLUSIV EVZ. Enigma averii primarului de la sectorul 5. Samsarul Vanghelie nu are niciun act pentru milionul de euro scos din vânzarea rablelor

Între 2008 și 2011, edilul Marian Vanghelie a cheltuit un milion de lei și a avut venituri de 250.000 de lei. Pentru a ieși din belea, el susține că, în 1999, a împrumutat un amic cu un milion de euro și abia acum a primit banii înapoi.

Inspectorii de integritate cer redeschiderea dosarului averii primarului sectorului 5, Marian Vanghelie (47 de ani), și susțin că acesta nu poate justifica aproximativ un milion de euro.

Asta, după ce Comisia de Cercetare a Averilor de la Curtea de Apel București a clasat cazul, deoarece patru martori au declarat în fața judecătorilor că i-au restituit un împrumut primarului. Totul a început în 2013, când Agenția Națională de Integritate (ANI) a acuzat că sunt mai multe diferențe între veniturile și cheltuielile edilului. Erau probleme cu achiziţionarea apartamentului din Bulevardul Dacia, pentru care a plătit 227.000 de euro, în anul 2008.

Pe scurt, Marian Vanghelie nu ar fi putut justifica aproximativ 180.300 de euro. Primarul s-a apărat în sensul că a deținut anterior anului 2000, când a început exercitarea funcției pu blice, sume importante de bani, obţinute din afaceri cu mărfuri şi vânzări de autoturisme.

Prima declarație

De altfel, în chiar prima declaraţie de avere, din 29 iunie 2000, Marian Vanghelie, la punctul 4 „depuneri la CEC, bănci comerciale, fonduri de investiţii”, a declarat o sumă de 500.000 de lei şi 1.320.000 de dolari. În declarațiile de avere date începând cu anul 2005 este menționată constant suma de 37 de miliarde de lei vechi (ROL), pe care persoana cercetată a împrumutat-o vărului său Nicolae Mircea Sorin.

Din această sumă, 10 miliarde de lei vechi au fost returnați, în intervalul 25 iunie 2008-15 iunie 2009, fiind folosiți pentru achiziționarea apartamentului din Bulevardul Dacia. În fața instanței au confirmat declarațiille edilului: vărul acestuia, Mircea Sorin Nicolae, și unchiul edilului, Ion Cristian Nicolae.

„A ținut banii primarului la saltea”

Vărul primarului de la sectorul 5, Mircea Sorin Nicolae, a declarat în fața judecătorilor că a împrumutat, în 2004, de la Vanghelie, suma de 37 de miliarde de lei vechi (ROL). Banii erau necesari pentru a-i folosi la renovarea magazinului București. Niculae a surprins instanța când a spus că sumele de bani provenite de la Vanghelie au fost păstrate în casă, din cauza neîncrederii acestuia în sistemul bancar și de teama producerii unui faliment. Când magistrații au vrut să afle de unde a avut edilul acești bani, Vanghelie a adus doi martori, Paul Muștescu și Ciprian Bulei. Aceștia au povestit că, în 1996, i-au cerut împrumut 200.000 de dolari, deoarece intenționau să cumpere acțiuni de la Agromec Periș. Era vorba de o societate agricolă din Ilfov. Ulterior, în anul 1999, Vanghelie și-a exprimat intenția de a deveni acționar majoritar la Agromec Periș, dându-le acestora încă 800.000 de dolari. În anul 2000, întrucât a devenit primar, a renunțat să mai cumpere aceste acțiuni și a solicitat celor doi să îi restituie banii. Conform declarațiilor celor doi martori, banii au fost restituiți integral în anul 2005, fiind împrumutați, apoi, vărului Mircea Sorin Nicolae.


Magazinul București este și acum în paragină

ANI: „Nu există documentele acestei afaceri”

● Ion Cristian Niculae a precizat că, prin anul 1998, împreună cu primarul ar fi derulat afaceri cu autoturisme aduse din străinătate și vândute în România, iar în anul 2000 – când Marian Vanghelie a fost ales în funcția de primar, existau încă, pentru vânzare, aproximativ 18 – 20 autoturisme.

● ANI: „La dosarul cauzei nu există documente care să demonstreze existența în realitate a acestei afaceri respectiv: facturi de achiziționare, certificate ITP obligatorii, copii de identificare ale autoturismului de către Registrul Auto Român, facturi fiscale sau contracte de vânzare-cumpărare, care să demonstreze vânzarea acestor autoturisme”.

● ANI: „Sumele de bani reținute de către Comisie, ca fiind primite de persoana cercetată cu titlu de «înapoiere împrumut», nu se regăsesc în conturile bancare, existând prezumția că declarațiile martorilor au fost făcută pro cauză”.

● ANI: „Nici una din declarațiile martorilor nu este susținută și cu înscrisuri doveditoare în acest sens, așa cum am arătat, deși este indubitabil că orice activitate producătoare de venit, fie din tranzacțiile de acțiuni, tranzacțiile cu petrol și alte activități comerciale desfășurate în cadrul diferitelor societăți comerciale, pot fi dovedite cu înscrisuri”.

● ANI: „Vanghelie nu justifică sumele de 37 de milioane de lei, respectiv 1.000.000 dolari, în sensul că nu aduce nici o dovadă în justificarea provenienței acestor sume”.

Venituri vs Cheltuieli

  • 2008. Vanghelie a câștigat 25.078 de lei și a risipit 931.606 de lei.
  • 2009. Edilul a primit 136.841 (a vândut un Audi A6 cu 85.680 de lei) și a scos din conturi 48.035 de lei.
  • 2010. Primarul a câștigat 46.028 de lei și a cheltuit 51.885 de lei.
  • 2011. Fostul lider PSD a încasat 45.252 de lei și risipit 8.919 de lei. În total, în cei patru ani, Vanghelie a câștigat 253.199 de lei și a cheltuit 1.040.445 de lei.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: