Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Exclusiv. Dan Ciachir, despre canonizarea lui Arsenie Boca: „Nu este nici sfânt, dar nici eretic”. Video
Exclusiv. Dan Ciachir, despre canonizarea lui Arsenie Boca: „Nu este nici sfânt, dar nici eretic”. Video

Exclusiv. Dan Ciachir, despre canonizarea lui Arsenie Boca: „Nu este nici sfânt, dar nici eretic”. Video

Scriitorul, memorialistul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre Arsenie Boca și a explicat de ce acesta nu este nici sfânt, dar nici eretic. Autorul cărții „Cronica Ortodoxă” consideră că fostul stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus nu trebuie canonizat.

Dan CiachirDan Andronic l-a provocat pe Dan Ciachir la o dezbatere cel puțin interesantă: „De ce nu este canonizat Arsenie Boca?”. Scriitorul a avut un răspuns tranșat și a recunoscut în același timp că, din punctul lui de vedere, „Sfântul Ardealului” nu ar trebui canonizat.

„Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. Nu vreau să fac demagogie cu Ioan Iosif Hozevitul, cel care a trăit în condiții grele acolo. Pentru că toate pozele cu Arsenie Boca sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni. (n.r. Dan Andronic: El nu a plecat din biserică, ci a fost dat afară din biserică) Dar nu este vorba despre asta! Câți n-au fost scoși din biserică? (n.r. Andronic: Și au purtat în continuare haine preoțești?) Nu, nu au purtat, dra după ce este iar, el apare ca înainte, un laic. 

Arsenie Boca este un eretic?

Potrivit lui Dan Andronic, tot ce trebuie să facă Biserica acum este să recunoască „un fenomen”, însă Dan Ciachir este de altă părere: „Un fenomen putea să fie și sfântul Inochentie de la Balta. Mergeau după el sute de mii de oameni, dar era eretic.

Întrebat direct dacă Arsenie Boca este și el un eretic, autorul cărții „Cronica Ortodoxă” a concluzionat:  „Nu se poate spune despre Arsenie Boca că e sfânt și nici eretic

Unui alt exemplu de preot pe care credincioșii vor să-l vadă canonizat este Bartolomeu Anania. Dan Ciachir consideră că nici acesta nu merită canonizat: „Nu! Ce, canonizăm pe toată lumea?”

Părintele Necula, „ispitit” de reclamă? „Moda asta Ceaușescu a dat-o”

Rugat să ofere un exemplu de preot din zilele noastre care poate fi luat ca exemplu, Dan Ciachir l-a numit imediat pe Rafail Noica. Însă, scriitorul nu a avut cuvinte de laudă și la adresa lui Constantin Nicula

„Rafail Noica este un exemplu al zilelor noastre . În clerul de mir la un alt nivel, pentru că e un părint de mir, părintele Constantin Nciula.  Trebuie foarte mare atenție pentru că unii sunt oameni foarte potriviți misiunii lor, dar publicitatea le ia mințile și vor să publice cărți. Moda asta Ceaușescu a dat-o. Nu, nu este o sminteală. Este o ispită. ”, a mai spus Dan Ciachir.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]