Arsenie Boca a fost supravegheat îndeaproape de organele Securităţii comuniste, iar arhivele cuprind mai multe note informative despre predicile acestuia.
Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, a intrat deja în atenţia poliţiei politice comuniste chiar la scurt timp după încheierea celui de-al doilea război mondial. Prima încarcerare a acestuia s-a înregistrat în data de 17 iulie 1945, fiind acuzat pentru simpatii faţă de Mişcarea Legionară. Nu a petrecut atunci mult timp în închisoare la Bucureşti şi a revenit la mănăstire, la finalul lunii.
Peste alţi trei ani, în primăvara lui 1948, este din nou închis. Acum, ia parte pentru prima dată la metodele barbare de anchetă folosite de Securitate. E torturat şi schingiuit aproape zi de zi, pentru o perioadă de o lună şi jumătate. Acuzaţia principală e aceeaşi: ajutor acordat luptătorilor legionari, paraşutaţi în Munţii Făgăraşului de americani.
Înainte de a ajunge din nou în arest, ieromonahul Arsenie Boca a spus, într-una din predicile sale, susţinute la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, că ruşii vor fi implicaţi într-un alt război major. O notă informativă a Securităţii, semnată în data de 16 decembrie 1948, consemnează aceste afirmaţii ale „Sfântului Ardealului”.
„Ţăranii din comuna Deal, judeţul Alba, care merg la Mănăstirea Sâmbăta, din judeţul Făgăraş, povestesc că părintele Arsenie, stareţul mănăstirii, a ţinut o predică oamenilor, în care, printre altele, a spus că: «În curând, va începe un nou război şi ruşii, care au făcut atât de mult rău în ţara noastră, vor primi răsplata la ei acasă»” se arată în documentul din arhivele Securităţii.
Întâlnirea cu soţii Ceauşescu
Un adversar declarat al regimului comunist, stareţul de la Sâmbăta de Sus şi, mai apoi, de la Prislop s-ar fi întâlnit faţă în faţă cu dictatorul Nicolae Ceauşescu şi cu soţia acestuia, Elena. Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani agenţiei naţionale de presă Agerpres, nepoata lui Arsenie Boca, Zoe Dăian, a relatat că acesta i-a prevestit preşedintelui de atunci al României că va avea parte de o moarte brutală, într-o zi de mare sărbătoare creştină.
„Prin anii ‚80, Părintele a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: <Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii, când am să mor?> Părintele a răspuns: <Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi.> Ceauşeştii nu l-au crezut şi i-au spus maiorului din faţa lor să-l ia şi să nu-l mai vadă niciodată susţine Zoe Dăian.