Evenimentul ZileiActualitateExclusiv. Ce vrea să facă fratele uneia dintre victimele asasinului de la Onești pentru Poliția Română

Exclusiv. Ce vrea să facă fratele uneia dintre victimele asasinului de la Onești pentru Poliția Română

Exclusiv. Ce vrea să facă fratele uneia dintre victimele asasinului de la Onești pentru Poliția Română
Silviu Iștoan și Dan Pătatu au murit acum ceva mai bine de o lună sub ochii a zeci polițiști care au făcut praf operațiunea de salvare a celor doi electricieni sechestrați într-un apartament din Onești. Cazul e departe de a se fi încheiat.

Bieții oameni, ținuți cu mâinile legate la spate, au fost măcelăriți cu un cuțit-sabie de Gheorghe Moroșan, un personaj de aproape 70 de ani pe care nici măcar trupele speciale nu l-au putut captura înainte de a-i executa pe cei doi. Secvențe terifiante, greu de suportat, pe care Paul Iștoan, fratele uneia dintre victime, le-a trăit chiar în stradă, din fața ”apartamentului groazei”.

Evenimentul zilei a aflat în exclusivitate ce vrea acum bărbatul de la Poliția Română dar, mai ales, cum intenționează să o…ajute!

Se verifică și procedurile operaționale interne – telexuri, convorbiri telefonice

Felul în care autoritățile – ”mascații” din trupele speciale, polițiștii și negociatorul -, au acționat în acea primă zi a lunii martie este acum obiectul unui dosar penal cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. Au fost audiați unii dintre cei care au particpat la acea operațiune de salvare eșuată – șefi care au coordonat misiunea și polițiști executanți -, dar și vecini care au asistat îngroziți la tragedie. Deocamdată, nu s-a formulat vreo acuzație împotriva cuiva.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Evenimentul zilei că este prea devreme pentru a indica un vinovat în toată această poveste cutremurătoare în care doi oameni au fost uciși de cel care i-a ținut timp de cinci ore ostatici. Și asta pentru că ar mai fi multe audieri de făcut, dar și foarte multe documente interne de verificat și de interpretat. Proceduri operaționale – telexuri, apeluri telefonice -, prin care s-a cerut sprijin de la București. Un sprijin care din motive încă neelucidate, nu a mai venit niciodată. În acest context, cel mai probabil, și telefoanele mobile ale celor implicați în coordonarea acțiunii vor constitui probe în ancheta care ar putea ajunge până la vârful Ministerului Afacerilor Interne (MAI)

Fratele vrea despăgubiri de 2.000.000 de euro de la Poliția Română

În vâltoarea acestor evenimente, Paul Iștoan, fratele lui Silviu – unul dintre cei doi electricieni omorâți în ”apartamentul groazei” -, a luat decizia de a se constitui parte civilă în procesul care va urma. Este prima dintre rudele celor uciși care vrea daune morale de la Poliția Română. Suma pe care a cerut-o prin apărător este de două milioane de euro. Banii vor ajunge la fratele și soția lui Silviu Iștoan, dar și la cei doi copii minori ai acestora, la nepoții minori ai victimei.

”Paul (n.r. fratele lui Silviu Iștoan) s-a constituit deja parte civilă în procesul care va urma. El cere două milioane de euro de la Poliția Română pe care o consideră vinovată de moartea fratelui său prin felul defectuos în care au acționat forțele de ordine mobilizate acolo – luptători de la trupele speciale, negociator, polițiști. Există multe indicii că lucrurile au mers extrem de prost în acea operațiune eșuată de salvare a ostaticilor care au fost uciși. Din cei două milioane de euro, unul îi va reveni lui Paul, fratele ui Silviu, 500.000 de euro soției lui Paul, adică cumnatei lui Silviu, și câte 250.000 de euro fiecăruia dintre cei doi copii ai fratelui victimei, adică nepoților celui ucis. E sumă pe care am apreciat-o judecând în funcție de efectele dezastruoase pe care le-a lăsat în familia lui moartea brutală a lui Silviu”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis, cel care îi reprezintă interesele lui Silviu Iștoan.

Vrea să doneze bani celor care  nu i-au putut salva fratele. Să fie mai bine antrenați și echipați

Dacă instanța va încuviința ca acești bani să ajungă Paul Iștoan, acesta s-a gândit să facă un gest prin care să ajute…Poliția Română. Adică exact pe aceia care nu au reușit să-i salveze fratele din mâinile asasinului Gheorghe Moroșan. Intenția omului este să doneze o anumită sumă din acele despăgubiri morale luate de la Poliția Romîbă pentru dotările și antrenamentele…polițiștilor!

”Clientul meu s-a gândit că ar putea dona o parte din acești bani chiar Poliției Române care s-a plâns, printre altele, că nu are echipament pentru astfel de intervenții, că nu are locuri speciale unde să se poată antrena pentru misiuni de acest gen. Astfel, poate s-ar evita tragedii ca aceasta de la Onești cauzată și de modul defectuos de acțiune al trupelor de intervenție”, a mai precizat avocatul Cuculis.

Sechestru asigurător pe bunurile și bani asasinului

În paralel, avocatul Adrian Cuculis a făcut o cerere către procurorii băcăuani prin care a cerut să se pună sechestru asigurător pe toate bunurile criminalului Gheorghe Moroșan (68 de ani). Proprietăți și sume de bani pe care investigatorii încearcă acum să le identifice.

Criminalul este încarcerat în arestul IPJ Bacău, acolo unde este închisă și soția lui Aurelea, pentru complicitate la dublul asasinat comis în prima zi a lunii martie.


Accesează: