Evenimentul Zilei > Actualitate > Eveniment inedit pentru marcarea Revoluției din 1989. Cui i-a mulțumit premierul Ludovic Orban
Eveniment inedit pentru marcarea Revoluției din 1989. Cui i-a mulțumit premierul Ludovic Orban

Eveniment inedit pentru marcarea Revoluției din 1989. Cui i-a mulțumit premierul Ludovic Orban

Guvernul Orban a organizat o expoziție de fotografii dedicată Revoluției din 1989, la care a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au participat, duminică, la expoziția de fotografii, organizată de Guvernul României, dedicată evenimentelor care marchează Revoluția din decembrie 1989.

Ludovic Orban a ținut un discurs în care a prezentat importanța evenimentului care a schimbat radical istoria României, potrivit Radio România Actualități.

„Domnule preşedinte Klaus Iohannis, doamnelor şi domnilor, stimaţi invitaţi, vă mulţumesc pentru prezența dumneavoastră la acest eveniment, prin care guvernul încearcă să aducă o modestă contribuție la comemorarea celui mai eroic moment din istoria recentă a României, Revoluția din decembrie 1989.

Privim imaginile expuse în expoziție, rememorăm acele zile teribile, pline de tragism și măreție, și ne dăm seama că revoluția face parte din noi înșine. Înțelegem că pentru cei care putem să ne considerăm generația Revoluției cei 30 de ani care au trecut nu ne-au șters din minte nici suferința, nici speranța, nici hotărârea, nici emoția acelor zile și nopți febrile. Așa cum s-au întipărit pentru totdeauna în destinul ţării căreia i-au deschis drumul spre democrație și libertate, tot așa a supraviețuit în mintea și inima fiecăruia dintre concetățenii noștri memoria faptelor oamenilor simpli care s-au ridicat la lupta contra comunismului. În aceste zile am văzut că amintirea Revoluției Române, singura în care s-a vărsat sânge pentru libertate în 1989, a rămas vie și în memoria Europei, care cere alături de noi adevăr și dreptate pentru morții, văduvele, orfanii, familiile martirizate de un regim criminal, care se zbătea să reziste atunci când vecinii noștri începuseră deja primii pași pe calea democratică.

Găsesc în fotografiile expuse aici chipuri și gesturi ale unor oameni sinceri, ale unor oameni curajoși și altruişti, femei și bărbați de toate vârstele, dar cumva toți incredibil de tineri. Chipuri ale celor care au fost gata să se ridice în fața armelor și să lupte pentru țara întreagă. Aceste figuri, aceste gesturi, amintirea acelor fluvii umane care au umplut străzile marilor orașe, ale mulțimilor adunate în piețele publice, care au asaltat instituțiile corupte ale statului totalitar ne vorbesc fără putință de tăgadă de adevăratul spirit al lui Decembrie 1989. Iar acest spirit este un spirit revoluționar, oricâte umbre ar încerca să arunce asupra sa manipulatorii și profitorii politici care s-au grăbit să deturneze elanul revoluționar, să îl discrediteze și să îl folosească în scopuri proprii.

De aceea, am dorit să comemorăm Revoluția și prin imagini, prin apelul amintirile noastre vii, prin aducerea în inima  fiecăruia dintre noi a emoției acelor zile. Pentru că cei care au trăit Revoluția Română din 1989 știu ce au trăit, ce au gândit, de ce au ieșit pe străzi, de ce şi-au riscat viața zi și noapte în fața gloanțelor. Aceste imagini ne arată cine sunt oamenii, cei mai mulți anonimi, care au deschis o nouă epocă în istoria ţării.

Pe ei trebuie să îi punem în panteonul național. Lor, precum și generațiilor tinere le datorăm adevărul și nu ne vom da în lături de la această datorie. România vrea să rămână de partea adevărului și a dreptății, vrea să onoreze eroii din Decembrie 1989. Atât prin gesturi simbolice, cât și prin fapte dorim să le facem dreptate. Vă mulţumesc în numele Guvernului că vă aflați alături de noi în această zi”, a spus premierul Ludovic Orban.