Evenimentul Zilei > Actualitate > EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Proba la Limba și Literatura Română. SUBIECTE și BAREME EDU.RO
EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Proba la Limba și Literatura Română. SUBIECTE și BAREME EDU.RO

EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Proba la Limba și Literatura Română. SUBIECTE și BAREME EDU.RO

Absolvenții claselor a VIII-a din toată țara susțin, marți, proba scrisă de Limba română din cadrul examenului de Evaluare Națională 2019.

Conform calendarului aprobat de MEN, proba scrisă la matematică se va desfășura joi, 20 iunie. 

Examenul de Limba și Literatura maternă din cadrul examenului de Evaluare Națională 2019 va avea loc vineri, 21 iunie. 

La această sesiune a examenului de Evaluare Națională s-a înscris 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Rezultatel probei de marți a examenului de Evaluare Națională 2019 vor fi comunicate peste o săptămână, adică marţi, 25 iunie, până la ora 12:00, în centrele de examen.

În ceea ce privește contestaţiile, acestea vor putea fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Rezultatele finale pentru examenul de Evaluare Națională 2019 vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie. 

Toare probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Pentru elaborarea lucrărilor scrise sun alocate câte două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele acestul exmen sunt monitorizate audio-video. 

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică. 

Potrivit regulamentului elaborat de minister, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). 

MEN a pus la dispoziţia celor interesaţi și o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli e la Evaluarea Naţională 2019. Numărul va fi disponibil în perioada 18 – 20 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar vineri, 21 iunie, între orele 8,00 -14,00.

Examenul de Evaluare Naţională se desfăşoară, în fiecare an, într-o singură sesiune.

Media generală obţinută la acest examen are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial. 

Modele de Subiecte și Bareme EDU.RO pentru Limba și LIteratura Română

Vezi AICI și procedura pentru egalitate de șanse