Congresul extraordinar al PSD, care a validat, la sfârșitul săptămânii, candidatura lui Victor Ponta la președinție, s-a desfășurat, în premieră, în regim de videoconferință. Lozincile cu mesaje naționaliste au transformat însă Eurovisionul PSD într-un fel de Cântare a României, bruiată de mari probleme tehnice.

E vineri după-amiază, iar pe străduțele din Alba Iulia e liniștea de început de weekend. Doar la intrarea în oraș e ceva agitație, în curtea Hotelului Mercur. Toată lumea îl așteap tă pe Victor Ponta. Urmează să fie validat candidat la Președinție, o avanpremieră a lansării oficiale. Aceasta este programată să aibă loc sâmbătă, la București, pe National Arena, chiar în ziua în care Victor Ponta va împlini 42 de ani.

Bart Simpson, candidat la congresul PSD

Peste drum, pe calea ferată, trei tineri îl așteaptă și ei pe premier, cu o barcă pneumatică, pe care sunt scrise cu majuscule câteva mesaje pentru șeful PSD: „Avem teza de doctorat și noi nu am plagiat. Tu, Ponta?” și „Tu ce faci, Fă Doina, aicea?”.

Majoritatea participanților la congres sunt pensionari, unii purtând costume populare, în vreme ce organizația de tineret se evidențiază prin fuste scurte și pantofi cu toc. Peste tot se văd panouri cu motive naționale pe care scrie „Mândri că suntem români”. Mesajul „Alba Iulia susține Victor Ponta președinte” se regăsește pe tricourile mai multor delegați. Un singur participant face notă discordantă: un băiat în vârstă de aproximativ 10 ani, plictisit pentru că părinții l-au adus vineri seara la o reuniune de partid, poartă un tricou negru pe care stă scris cu majuscule: „Vote Bart Class Clown”, mesajul fiind suprapus peste imaginea lui Bart Simpson, cunoscutul personaj de desen animat.

Victor Ponta își face apariția, alături de Liviu Dragnea, pășind în sală pe versurile imnului oficial al PSD: „Venim, venim, venim cu forța să clădim/Dreptatea, omenia și cinstea-n România”. Pe ecranul din dreapta scenei încep să se perinde liderii de organizații, care transmit, în sistem de videconferință, re zultatele validării candidaturii lui Ponta. Parcă raportează la centru îndeplinirea cu succes a planului de partid.

Problemele tehnice sunt atât de mari, încât votul unor organizații nu poate fi auzit în sală. Dragnea încearcă să iasă din încurcătură cu o glumă: „Parcă sunt la Eurovision”. La final, parcă ușurat, el numără și niște voturi împotriva validării lui Ponta: 68. „Sigur nu e ca la Ceaușescu”, se grăbește să adauge. Congresul PSD de la Alba Iulia, care l-a desemnat ofi cial pe Victor Ponta drept candidat la Președinție, a fost marcat de prea mult festivism și ode la adresa acestuia Eurovisionul PSD a fost bruiat de probleme tehnice

Procurori înjurați și mesaje agresive

În timp ce la Alba Iulia, congresul PSD s-a desfășurat într-o atmosferă calmă, cu discursuri mai mult sau mai puțin plictisitoare, unii liderii social-democrați din teritoriu au recurs la excese verbale, luați de valul mesajelor anti- Băsescu, menite să-i mobilizeze pe membrii de partid.

Deputatul Stanciu Zisu i-a îndemnat pe delegații de la Congresul organizației Dâmboviția „să dea foc la țară” pentru ca Victor Ponta să iasă președinte. „Vă invit să dăm foc ultimei rămășițe a regimului Băsescu. Să dăm foc în Dâmbovița, să dăm foc în Alba, Timișoara, Arad, Dărmănești…Să dăm foc în toată țara, pentru că avem un singur scop: Victor Ponta, președinte!”, a strigat Zisu. Liderul PSD Constanța, Radu Mazăre, i-a înjurat pe procurori și a amenințat că va părăsi țara, dacă Victor Ponta nu va câștiga alegerile prezidențiale. „F… în c… pe mă-ta, când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!?”, a strigat Mazăre la reuniunea PSD Constanța.

Tema dosarelor penale a fost prezentă și în discursul primarului de la sectorul 5, din Capitală, Marian Vanghelie, însă acesta a arătat cu degetul tocmai spre „băieții talentați din Guvern”. „Nu suntem proşti unii dintre noi. Nu credem noi că toate lucrurile rele vin doar de la Traian Băsescu. Mai avem şi nişte oameni talentaţi în Guvernul nostru şi îi atenţionez, pe această cale, pe băieţii ăia talentaţi, să aibă mare grijă cum se joacă, că se joacă cu focul”, a spus Marian Vanghelie, la Conferinţa PSD Bucureşti.

Te-ar putea interesa și: