Vom avea parte de o vară fără precedent. Încep pregătirile pentru ce e mai rău

Vom avea parte de o vară fără precedent. Încep pregătirile pentru ce e mai rău Căldură secetă. Sursa foto: Pixabay

Europa se pregătește pentru prima sa perioadă de vreme caldă în această vară, în timp Germania și regiunile nordice se așteaptă la temperaturi neobișnuit de ridicate săptămâna viitoare.

Europa se încălzește mai repede decât media globală. Cine influențează vremea

Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris îi îngrijorează pe organizatori. Spania se pregătește pentru o altă vară groaznică, lansând o nouă hartă cu predicții mai precise privind valurile de căldură. Orașele de pe continent se pregătesc cu rezerve de apă strtadale pentru căldură extremă care va veni.

Tranziția de la fenomenul El Nino către fenomenul La Nina va genera o „cupolă de foc” asupra Europei, iar va anului 2024 ar putea bate recordurile de temperatură.

Floare, Viaţă, Floare Galbenă, SpargeEuropa se încălzește mai repede decât media globală. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine influențează vremea Europei

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. În prezent, lumea se află într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care este „crucială” pentru determinarea modelelor de vreme și temperatură la nivel global.

Se preconizează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele fenomenului El Niño sunt încă în desfășurare.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă”, spune Tamsin Green, meteorolog.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca fiind temperaturi de la suprafața mării peste medie și creșterea precipitațiilor în zona centrală și estică a Oceanului Pacific tropical, acesta are efecte globale.

Am avut 11 luni consecutive de căldură record, iar temperaturile de la suprafața mării în Atlanticul de Nord au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Uscăciune, Secetă, Fisuri, Uscat, PeisajEuropa se încălzește mai repede decât media globală. Sursa foto: Pixabay

Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală din 1991

Când vine vorba de valuri de căldură sau de fenomene meteorologice extreme individuale, nimeni nu are un glob de cristal. Dar vremea din trecut poate oferi câteva indicii meteorologilor.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu câteva luni înainte, ca să nu mai vorbim de săptămâni și uneori de zile”, spune Tamsin Green, meteorolog la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se datorează faptului că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență diferiți. Cu toate acestea, meteorologii pot analiza modelele și datele meteorologice pentru a găsi tendințe generale - inclusiv mediile lunare ale temperaturilor.

În prezent, se pare că lunile iunie, iulie și august au o tendință peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green. Vremea pe continent variază și ea, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea lovi o „vară fierbinte”. Green spune că este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei.

Luna august va fi cea mai uscată

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. În august, adaugă ea, este posibil să fie mai uscat și mai așezat pentru o mare parte a continentului.

Din 1991, temperaturile în Europa au crescut de 2 ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) și ale agenției climatice europene Copernicus (C3S). Continentul „nu face excepție” în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și pentru a renunța la combustibilii fosili.

23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc începând cu anul 2000, iar cinci dintre acestea au avut loc în ultimii trei ani. Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa au depășit cu 2,3 grade Celsius nivelurile din perioada preindustrială, față de 1,3 grade Celsius la nivel global.

„În ciuda modului în care ar putea evolua previziunile, tendințele de creștere a temperaturilor globale sunt de netăgăduit”, a mai spus meteorologul, potrivit euronews.com.