Evenimentul Zilei > Actualitate > Europa League, colac de salvare pentru Chelsea și Arsenal
Europa League, colac de salvare pentru Chelsea și Arsenal

Europa League, colac de salvare pentru Chelsea și Arsenal

Cele două mari rivale din Londra se bat, astăzi, în fi nala EL, pentru trofeul care le poate șterge contraperfomanțele din acest sezon.

Anglia dă din nou ora exactă în fotbal. În această seară, de la ora 22:00 (ora României – în direct la Digi Sport 1 și Telekom Sport 1), rivalele istorice Chelsea și Arsenal se vor bate pentru trofeul UEFA Europa League pe Stadionul „Olympic”, din Baku (Azerbaidjan).

 A doua finală englezească internațională

Aceasta este a doua finală internațională care se dispută între două echipe din Albion, după cea din 1972, din Cupa UEFA, dintre Tottenham Hotspur și Wolverhampton Wanderers, scor 2-1. În această seară, atât Chelsea, cât și Arsenal râvnesc, bineînțeles, la acest trofeu, unul care le poate salva sezonul. „The Blues” a terminat „abia” pe locul al treilea în Premier League, în vreme ce „tunarii” au ratat din nou șansa de a fi pe podium, terminând pe poziția a cincea. Totodată, Arsenal va putea să joace direct în Liga Campionilor în sezonul viitor, însă doar dacă va triumfa astăzi. În caz contrar, va merge tot în Europa League. Chelsea va evolua, așadar, într-o finală europeană după o pauză de șase ani. În 2013, „albaștrii” au cucerit chiar Europa League. De partea cealaltă, Arsenal și-a adjudecat Cupa UEFA, în 1994, și a fost finalistă în Champions League în sezonul 2005-2006.

„Maestru” Emery(t) al trofeelor Europa League

Totuși, „tunarii” sunt conduși către acest titlu de un expert al acestei întreceri: Unai Emery. Tehnicianul turc al lui Arsenal este la un pas de a-și trece în palmares un nou trofeu Europa League, al patrulea, restul le-a cucerit doar cu FC Sevilla. Revenind la locația disputării finalei, UEFA a fost hulită pentru această alegere. Forul continental nu le-a alocat cluburilor decât 6.000 de bilete „ce căciulă”. Deși arena are o capacitate de 70.000 de locuri, restul de bilete va merge la sponsorii şi partenerii UEFA şi către fanii locali. Distanța dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Azerbaidjan le-a tăiat din elan suporterilor celor două formații (aproape 10.000 km), dar UEFA a dat din umeri, fixând această locație a disputării finalei încă de acum doi ani. În ultima clipă, conducerea lui Arsenal a ales să returneze 2.300 dintre cele 6.000 de bilete.

Și banii sunt în joc

 

O altă pată neagră a acestei finale o reprezintă absența mijlocașului armean al „tunarilor”, care, din cauza conflictului politic din țara sa și Azerbaidjan (gazda finalei), a preferat să nu facă deplasarea la Baku, din motive de securitate. Miza acestui meci are și legături bănoase, un lucru evident din fotbalul modern. Premiul cel mare este de 8 milioane de euro, dar fiecare echipă va fi recompensată și din drepturile de televizare, ceea ce înseamnă că echipa câștigătoare va încasa suma totală de 45 de milioane de euro.