Agenția Spațială Europeană (ESA) pregătește o amplă misiune pe planeta Marte, dar pregătirile nu merg în direcția dorită. Testele pentru viitoarea misiune au eșuat, iar costurile s-au ridicat deja la un miliard de euro, informează The Guardian. Din acest motiv, europenii cer ajutorul de urgență americanilor.

În prezent, mai multe componente și elemente tehnice vitale pentru misiunea de pe Planeta Roșie sunt analizate la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, Statele Unite ale Americii, urmând să fie supuse unor teste la mare altitudine la începutul lui 2020.

ExoMars, cea mai amplă misiune planetară din istoria ESA ar urma să fie lansată în vara anului viitor. Este o perioadă destul de scurtă, iar managerul misiunii și-a exprimat deja scepticismul.

„Cred că avem 50% șanse să continuăm conform programului”, a declarat expertul.

ExoMars este o misiune pregătită de două decenii. Ultima amânare a avut loc în 2016. La acea vreme, misiunea era programată pentru 2018, însă a mai fost amânată încă doi ani de zile. În cazul în care va fi stabilită o nouă amânare, cel mai probabil, termenul va fi 2022, informează The Guardian.

Te-ar putea interesa și: