Euro urcă pe noi culmi. Să fie accizele miza noii devalorizări a leului?

Euro urcă pe noi culmi. Să fie accizele miza noii devalorizări a leului?

Euro a ajuns la maximul ultimelor cinci săptămâni faţă de leu, după ce şi astăzi a continuat să se aprecieze, pentru a şasea zi consecutiv. Moneda europeană a fost cotată de BNR la 4,5176 lei, faţă de 4,5125 lei în şedinţa de vineri.

Dolarul, pe de altă parte, a avut o creştere mult mai mare, cu peste trei bani, ajungând de la 3,4642 lei până la 3,4977 lei. Dolarul s-a apreciat destul de mult pe pieţele externe, mai ales în această dimineaţă, când a fost anunţată o scădere a încrederii mediului de afaceri în economie.

Francul elveţian a urmat tendinţa monedei unice europene, apreciindu-se faţă de leu, însă intensitatea acestei aprecieri a fost una mai mare decât în cazul euro, din cauza evoluţiei externe. Un franc a fost cotat la 3,7363 lei, în creştere de la 3,7270 lei vineri.

O explicaţie posibilă pentru deprecierea prelungită a leului este şi apropierea zilei de 1 octombrie. Cursul stabilit în acea zi va fi folosit în 2013 ca şi curs de referinţă pentru calcularea accizelor, acestea fiind exprimate în euro. De acest curs depinde practic o parte a încasărilor bugetare pe anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News