Estonia, împotriva unei normalizări rapide a relaţiei UE-Rusia

Estonia, împotriva unei normalizări rapide a relaţiei UE-Rusia

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a avertizat preşedinţia franceză a Uniunii Europene să nu normalizeze "prea rapid" relaţiile cu Rusia, după ce trupele ruseşti vor fi retrase din Georgia, cu excepţia regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud.

„Reacţia iniţială a fost foarte bună: ne bucurăm că preşedintele Nicolas Sarkozy a acţionat preventiv“, a declarat Ilves în cadrul reuniunii World Policy Conference, organizată la Evian, Franţa.   „Totuşi, mulţi au sentimentul că a avut loc o schimbare fundamentală în Europa. Pare a fi o atitudine care sugerează că relaţiile trebuie reluate ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ideea că putem relua relaţiile la 15 octombrie ca şi cum am fi în 6 august este nerealistă“, a adăugat preşedintele eston.   Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cel rus, Dmitri Medvedev, vor avea astăzi o întrevedere, cu două zile înainte de termenul oficial pentru retragerea trupelor ruseşti din Georgia.

Sarkozy apreciase la 8 septembrie că negocierile asupra unui nou parteneriat între Rusia şi UE ar putea fi reluate în octombrie dacă Moscova va îndeplini condiţiile convenite pentru retragere.   Pe de altă parte, statele NATO sunt divizate în privinţa necesităţii întocmirii unui plan de urgenţă pentru apărarea noilor state membre, a declarat un oficial american, citat de AFP. NATO nu dispune de planuri de urgenţă pentru apărarea noilor membri în cazul unui atac, o chestiune crucială pentru statele din Europa de Est şi Ţările Baltice, după intervenţia Rusiei în Georgia.

Ne puteți urmări și pe Google News