Evenimentul Zilei > International > Este oficial! NATO a ales locația pentru noul centru spațial militar
Este oficial! NATO a ales locația pentru noul centru spațial militar

Este oficial! NATO a ales locația pentru noul centru spațial militar

Orașul francez Toulouse va fi noul centru NATO pentru excelența în spațiul militar. Aceasta decizie a fost luată pe data de 28 ianuarie, dar a fost anunțată oficial pe 4 februarie.

Și Germania a făcut presiuni pentru a găzdui centrul pe care NATO a ales să-l facă la Toulouse. Acest centru pe care nemții au vrut să-l găzduiască va fi sediul Comandamentului Militar din Franța. Acest nou sediu va lua locul centrului se studii spațiale din Franța, care este cunoscut sub numele de CNES.

Noul centru va fi al 27-lea centru de excelență al NATO. Acestea sunt organizații militare care formează și educă lideri și specialiști din țările membre NATO și țările partenere. Ele ajută la dezvoltarea doctrinelor, identificarea lecțiilor învățate, îmbunătățirea interoperabilității și a capacităților și testarea și validarea conceptelor prin experimentare.

Declarațiile NATO

NATO a declarat că centrele „oferă expertiză și experiență recunoscute, care sunt benefice Alianței … evitând în același timp duplicarea activelor, resurselor și capacităților deja prezente în Alianță”.

Franța găzduiește deja un astfel de centru: Centrul de analiză și simulare a operațiunilor aeriene situat pe baza forțelor aeriene din Lyon-Mont Verdun.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Forțelor Armate franceze

Hervé Grandjean, purtător de cuvânt al Ministerului Forțelor Armate franceze, a declarat într-un interviu că:

„Toulouse este inima bătută a industriei spațiale și a cercetării în Franța cu CNES, Airbus, Thales. … Ministrul forțelor armate, Florence Parly, a decis să stabilească comanda spațială la Toulouse, așa că avem deja personal militar in situ. Alegerea făcută de NATO a fost logică, dar o salutăm ”.

Françoise Dumas, președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale, a declarat într-o declarație:

„Suntem extrem de încântați că NATO a recunoscut excelența Franței în domeniul spațial, în special în regiunea Toulouse. Aceasta este o veste extrem de bună pentru orașul Toulouse, regiunea Occitanie și întregul ecosistem spațial care este implantat acolo și constituie o referință europeană. ”