„Kosovo, Serbia, Croația – cei care revin după concediu din țările Europei de Sud-Est aduc virusul în Germania”, notează Hamburger Abendblatt.

„În martie, proporția de persoane infectate care au intrat în Germania a fost de peste 50 la sută, dar, după impunerea restricțiilor de călătorie, a scăzut rapid sub 10 la sută. Acum crește din nou”.

Publicația germană citează apoi date dintr-un raport al Institutului Robert Koch conform căruia în Germania au fost raportate 7.977 de cazuri noi de infecție cu coronavirus în primele patru săptămâni ale lunii iulie.

„Ceea ce se observă este faptul că majoritatea noilor cazuri (6.809 – adică 85%) nu provin din străinătate. Oamenii s-au infectat în Germania. Se observă, de asemenea, că peste 50 % din cazurile de import provin din sud-estul Europei”, mai scrie publicația hamburgheză.

Conform datelor, 303 de cazuri au venit din Kosovo, 242 din Serbia, 70 din Turcia, 67 din Bosnia și Herțegovina, 36 din România, 29 din Croația, 27 din Bulgaria și 25 din Macedonia de Nord.

„Ruta balcanică a virusului”

Die Welt subliniază că „este vorba despre 800 de cazuri din sud-estul Europei dintr-un total de aproximativ 8.000 de cazuri în Germania înregistrate în iulie. Deci zece la sută. Întrebarea este dacă aceste numere vor crește și mai mult în august, în timpul vacanțelor, când oamenii din aceste țări merg în mod tradițional să-și viziteze rude din patrie”.

Următorul text, intitulat „Ruta balcanică a virusului”, descrie situația din mai multe țări balcanice, inclusiv Serbia: „De la începutul lunii iulie, numărul morților de Covid-19 în Serbia s-a dublat, de la 280 la 560. Și numărul cazurilor crește. Guvernul încearcă să contracareze evoluția cu măsuri dure”.

Teste gratuite pentru cei reveniți din țări „cu risc”

Resortisanții din țările cu risc ridicat trebuie să se izoleze la revenirea în Germania, dar mulți nu respectă acest lucru. De aceea a fost introdusă o nouă măsură – testarea la aeroport. Dar, după cum scrie presa germană, această măsură are și deficiențe.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE