Evenimentul Zilei > Actualitate > „Este o făcătură.” Declarația lui Streinu Cercel agită apele în România
„Este o făcătură.” Declarația lui Streinu Cercel agită apele în România

„Este o făcătură.” Declarația lui Streinu Cercel agită apele în România

Pandemia de coronavirus este scăpată de sub control în România și carantina impusă de autorități nu are nicio eficiență, aceasta fiind o făcătură, este de părere doctorul Adrian Streinu-Cercel.

Directorul Institutului Matei Balş, medicul Adrian Streinu-Cercel consideră că autoritățile române au pierdut timp prețios în lupta cu noul coronavirus. Din punctul său de vedere, înainte de a se adopta un nou set de restricții, autoritățile ar fi trebuit să efectueze o testare în masă pentru a identifica și izola principalele focare de coronavirus.

„Noi nu suntem utopici, ştim să coroborăm rezultatul testării cu nivelul de testare. Mult în urmă, acum câteva luni, prezentam nivelul de pozitivare în funcţie de nivelul de testare. Şi nivelul de pozitivare între cei internaţi şi cei din ambulator. Aceste curbe au ajuns să se întretaie cu 3 luni în urmă. La momentul respectiv trebuia să coborâm în stradă şi să testăm, să-i împărţim în două: pe cei pozitivi să-i izolăm şi să-i tratăm, indiferent de grupa de vârstă.

Aveam posibilitatea să le dăm celor de la HoReCa să preia, în vederea izolării, pe cei care nu aveau unde să se izoleze iar noi, partea medicală, îi puteam asista, toată lumea era mulţumită. Nu s-a făcut nimic din toate acestea”, a spus medicul Adrian Streinu-Cercel, sâmbătă seară, la Antena 3.

Streinu-Cercel: Pandemia a scăpat de sub control

Întrebat despre cifrele privind evoluţia pandemiei în Ilfov, despre care cercetătorul Octavian Jurma suspectează că sunt modificate electoral, medicul a spus că „nu se poate vorbi de carantinare. Carantinare înseamnă ”nimic nu intră, nimic nu iese”. Noi facem o carantinare a la Românica. Intră cine vrea, iese cine vrea, pe proprie răspundere sau fără proprie răspundere. Asta nu e carantină, e făcătură (…) până când focarul nu e închis (…)

„Este total scăpată de sub control! Avem o problemă, cum o rezolvăm? Foarte simplu: trebuie să conştientizăm faptul că putem fi purtători, că trebuie să purtăm mască de dimineaţă până seara, că nu dorim să dăm altora acest virus. Guvernul nu ne protejază. Nu sunt în campanie electorală, pe mine nu mă interesează campania, mă interesează sănătatea românilor din această ţară.

Eu, în momentul de faţă, am 36 de oameni în camera de gardă care stau pe tărgi şi cărora încerc să le dau oxigen şi terapie pentru a avea o minimă şansă de supravieţuire. Despre asta vorbim în momentul de faţă. Restul este politică şi nu mă interesează”, a spus el, întrebat dacă această carantinare a scăpat de sub control.