Dr. Adrian Marinescu despre carantinarea localităţilor din jurul Bucureştiului

Dr. Adrian Marinescu despre carantinarea localităţilor din jurul Bucureştiului

Un număr de 9.272 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV 2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a peste 36.400 de teste la nivel național, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Alte 160 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor în România ajunge la 9.756. Grupul de Comunicare Strategică anunţă că județul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu SARS CoV 2 de 7,89 la mia de locuitori, în creștere mare față de ziua precedentă, când a avut 6,78 la mia de locuitori, în timp ce județul Sibiu scade la 8,9 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise astăzi de Grupul de Comunicare Strategică.

În urma analizei de risc în baza hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență emise la propunerea DSP a județului Ilfov ținând cont de evaluarea epidemiologică avizată de către Institutul Național de Sănătate Publică, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis astăzi ordinul de carantinare zonală timp de 14 zile pentru orașul Bragadiru, cu satul aparținător Bragadiru, județul Ilfov, și pentru comuna Chiajna, cu satele aparținătoare Chiajna, Dudu și Roșu. Carantina a intrat în vigoare astăzi la ora 22:00.

Reporter: - Din această seară orașul Constanța intră în carantină; locuitorii nu mai pot circula decât cu declarație pe proprie răspundere, legitimaţie de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz. Același lucru se întâmplă și în cazul altor două localități din județul Ilfov, Chiajna și Bragadiru, care intră în carantină în această noapte, după ce măsura a fost aplicată ieri comunelor Clinceni și Berceni. Carantina este instituită pe o perioadă de 14 zile. Medicul infecționist de la Institutul "Matei Balș" dr. Adrian Marinescu spune în ce condiții s-ar putea carantina un oraș în același timp cu localitățile din jurul acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adrian Marinescu: Este clar că este mult mai corect - şi asta am văzut din experienţa pandemiei de până acum - să fie o carantină ţintită și de asemenea este mult mai uşor să fie carantinate localităţile care nu mai sunt în raport cu un oraş mare. Şi lucrul acesta este uşor de înţeles. Este adevărat că dacă vorbim de București versus localităţile din jur, aici putem vorbi de toate oraşele mari, este destul de greu de făcut o delimitare, pentru că oamenii din București lucrează în localitățile respective şi invers, şi atunci este grei să păstrezi regula de carantină în adevăratul sens al cuvântului. Totuşi, se încearcă să se meargă pe localităţi, pentru că a carantina Bucureștiul e un lucru foarte greu de realizat şi se speră că în acest sens se rezolvă situaţia fără să fie nevoie de o carantină extinsă.

Reporter: Care este situația în acest moment în București legat de ATI, secţiile pentru pacienții cu COVID?

Adrian Marinescu: Din păcate, vorbim în continuare de un număr mic de spitale care sunt în circuitul COVID, deci este evident că în primul rând la terapie intensivă, dar și dacă vorbim de locurile care nu sunt de terapie intensivă, situaţia este complicată și un calcul simplu ne spune că în momentul în care ai un număr mare de cazuri noi în fiecare zi şi care se adună de la o zi la alta nu ai practic unde să ajungi să internezi pacienţii care au nevoie de internare. Nu înseamnă că toţi au nevoie, dar şi dacă vorbim de formele medii şi de formele severe e clar că nu îţi ajung locurile, terapie intensivă şi non-terapie intensivă.

Reporter: În acest moment sunt pline?

Adrian Marinescu: În acest moment sunt pline, dar e adevărat că în dinamică se mai eliberează locuri.

Reporter: Medicul a mai adăugat că la Institutul "Matei Balș", la ATI, se eliberează foarte greu un loc și se ocupă imediat, acolo îngrijirile pacienților fiind pe durată mai lungă de timp, iar în secțiile care nu țin de terapie intensivă se eliberează un număr mare de locuri, însă se ocupă până la jumătatea zilei. (Rador)