ESHTE, de la românește. Ce volume rulează cafeneaua din centrul Bucureștiului care și-a propus să susțină talentele locale

ESHTE, de la românește. Ce volume rulează cafeneaua din centrul Bucureștiului care și-a propus să susțină talentele localeIoana Voloacă, fondatoarea ESHTE (sursă foto: arhiva companiei)

Ioana Voloacă este un nume important al domeniului cultural din București. Ea este fondatoarea Fundației ESHTE, o organizație non-profit care ce are drept motto „pentru talent românesc”.  

Prin acest proiect, Ioana Voloacă dorește să susțină creativitatea din țara noastră, să sprijine tinerele talente. Ea a fost prezentă în cadrul unei ediții a podcastului „Picătura de business”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital Sorin Andreiana. Episodul integral poate fi vizionat pe pagina de YouTube „HAI România”. 

Ioana Voloacă și clădirile care plâng

Ioana Voloacă povestește cu această ocazie cum s-a ocupat mult timp de Ghica House, fiind cea care a condus echipa care dat o nouă viață imobilului modernist, fost sediu al Creditului Funciar Urban. Este o clădire elegantă, cu subsol, parter și 6 etaje. A fost proiectată în anul 1938 de către arhitectul Constantin Pomponiu. De asemenea, construcția imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice 2016-863-B-II-m-B-18592 și face parte din PUZ Zona Protejată nr. 26- Zona Lipscani.

„Sunt foarte atașată de acea clădire, aș putea vorbi despre ea la nesfârșit”, spune Ioana. „Sunt o persoană foarte pozitivă, iar acea clădire plângea. Mă atrag clădirile frumoase care plâng. Toate merită să redevină frumoase ca odinioară”, detaliază Ioana Voloacă.

Tocmai în acest sens, despre clădirea de la intersecția străzilor Ion Ghica și Doamnei, spune că a dorit o restaurare ca la carte. De aceea, întreg proiectul s-a întins pe o perioadă de șase ani, din 2016, până în 2022 și s-au folosit aceleași materiale ca în construcția originală. Investiția totală a ajuns până la o sumă de aproximativ 7 milioane de euro. „Toată lumea mi-a spus atunci că sunt nebună, că nu voi reuși niciodată cu acest plan. Dar uită că s-a întâmplat și acum oamenii care ajung acolo îmi spun că această clădire este una plină de viață, este o clădire fericită”, adaugă apoi Ioana Voloacă. 

O clădire cu trecut, prezent și viitor

Vorbim despre o clădire ce acum are o funcțiune mixtă, cu spații comerciale la parter și mezanin (un etaj mai scund situat între parterul și primul etaj). „Inițial, era vorba despre o investiție de 2,5 milioane de euro, însă cu timpul, pe măsură ce lucram la consolidare, ne-am dat seama că va trebui să folosim multe resurse. Și astfel s-a ajuns la o sumă de aproximativ șapte milioane de euro, bani suportați în întregime de către Fundația România de Mâine”, mai spune Ioana Voloacă în cadrul podcastului „Picătura de business”. 

În toamna anului 2022, ea a deschis la parterul acestui imobil o cafenea sub marca ESHTE, iar la final de 2024, a inaugurat în spațiul de lângă, o locație ce funcționează pe un concept de social gallery unde talentul românesc este personajul principal. „Iar în mai puțin de-o lună vrem să deschidem tot acolo o sală de spectacole, de cinema, de teatru și de concerte cu 140 de locuri”, adaugă Ioana Voloacă.

De la începutul proiectului și până în prezent, s-au vândut de la ESHTE până la aproximativ 5.000 de produse din colecțiile-capsulă. Iar prețurile sunt unele variate, de la 90 de lei și până la 1.100 de euro.

La final de 2024, a inaugurat în spațiul de lângă, o locație ce funcționează pe un concept de social gallery unde talentul românesc este personajul principal. (sursă foto: arhiva companiei)

La final de 2024, a inaugurat în spațiul de lângă, o locație ce funcționează pe un concept de social gallery unde talentul românesc este personajul principal. (sursă foto: arhiva companiei)

Ne puteți urmări și pe Google News