Crizele dintre SUA și Phenian nu sunt noi. Însă nivelul la care s-a ajuns cu retorica este fără precedent, pentru că după declarația din această noapte a lui Donald Trump, reacția de escaladare a lui Kim Jon un, provocat, este doar aceea de a utiliza arma atomică pe o rachetă purtătoare pentru a demonstra că are această capabilitate. Unde va lovi nu se știe, iar baza din Guam s-ar putea să nu fie adevărata țintă. Însă provocarea este evidentă și poate fi extrem de periculoasă în relațiile cu dictatorul nord-coreean.

Faptul că liderul nor coreean are tirade propagandistice și amenințări incalificabile e un lucru bine cunoscut. A-i replica cu aceeași monedă din partea unui stat responsabil este, însă, o greșeală majoră. Ideea de a verifica cine clipește primul, când în față e Kim Jong un, un lider care își construiește întreaga imagine din nebunia de a construi rapid un program nuclear, miniaturizare și montarea pe racheta interbalistică intercontinentală pe care o deține deja, e una extrem de proastă. Chiar dacă există diferențe la nivelul comunității de informații americane și mondiale în a estima dacă Coreea de Nord are această capabilitate – se prognoza că cel mai devreme în luna ianuarie 2018 arma nucleară ar putea ajunge pe o rachetă purtătoare – chiar și netestată, racheta balistică intercontinentală cu încărcătură nucleară este o armă cu care nu merită să joci periculos cu linii roșie sau amenințarea cu distrugerea inamicului. Mai ales că astăzi SUA nu are nici un mecanism de negociere și nici o componentă diplomatică relevantă ce poate detensiona un asemenea conflict.

Mai mult, ideea de a trasa linii roșii e deja demonetizată de acțiunea lui Barack Obama în Siria, atunci când utilizarea de către Damasc a armelor chimice nu a fost urmată și de punerea în apălicare a retalierii, respectiv a amenințării formulate de președintele SUA de a ataca Siria lui Bashar al Assad. Astăzi anunțul că regimul nord corean va fi distrus înainte de a obține această capabilitate e o linie roșie și mai periculoasă și greu de respectat. Mai mult, amenințarea este profundă și provocatoare, și chiar neformulată spacific, idea că SUA sau orice stat civilizat ar amenința cu utilizarea armei nucleare e inacceptabilă.

Astăzi, Kim Jong un este provocat să lanseze o rachetă cu încărcătură nucleară. În orice caz, această provocare a lui Donald Trump este una perdantă sau cu soluții extrem de nefaste pentru lumea întreagă. Dacă Kim Jong un dovedește că are arma atomică montată pe racheta cu raza lungă de acțiune, și că e funcțională (chiar dacă netestată până astăzi) mai întâi ar urma costurile dacă testul se face direct pe o arie locuită sau asupra unei ținte reale cum e insula Guam. Costurile pentru provocare ar fi enorme. Nu mai spunem despre faptul că Donald Trump ar fi obligat să reacționeze și chiar să retalieze, chiar dacă nu nuclear, pentru a respecta amenințarea. Or s-ar putea ca nici establishmentul american, nici Congresul să nu permit acest pas de escaladare. În plus, cum i-a transmis deja senatorul John Mc Cain, președintele Comisiei pentru Forțele Armate a Senatului, niciodată nu ameninți la cacialma cu lucruri pe care nu le poți livra ulterior. Bluful este descalificant la acest nivel.

Chiar dacă testul nord-coreean nu ar fi unul de succes, ar trebui pusă în aplicare amenințarea pentru depășirea unei linii roșii stabilite deja de către SUA și Donald Trump, respectiv distrugerea regimului nord-coreean imediat, cu toate mijloacele. Și în acest caz s-ar putea ca soluția să fie neaplicabilă. În absența unui format de negociere de orice fel cu Phenianul, SUA ar fi în postura complicată de a retalia expunându-și aliații și partenerii strategici sud-coreean și japonez. Iar un eventual atac asupra acestora ar aduce prejudicii majore Washingtonului.

Cert este că astăzi Președintele SUA, Donald Trump, s-a jucat cu focul, a supralicitat și bravat cu declarații incalificabile în cazul unui asemenea moment de cumpănă. Provocarea lui Kim Jong un ar putea să aibă consecințe grave, iar nerespectarea liniilor roși trasate sau amenințarea care nu va fi urmată și de acțiune ar descalifica administrația americană. Iar când în față e Kim Jong un, un asemenea joc este extrem de periculos iar actorul rațional este cel care încasează toate costurile eventualei escaladări.