Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a afirmat că au avut loc schimburi de focuri de artilerie și arme grele  în apropiere de localitatea Assadiya, aflată la sud de orașul de frontieră Ras al-Ain.

“Lupte grele au izbucnit acum pentru prima oară între armatele siriene și cea turcă”, a afirmat ONG-ul britanic.

“O salvă turcă de artilerie turc a ucis cinci soldați ale regimului în lupte care s-au desfășurat la marginea satului Assadiya”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului.

Acesta a adăugat că aliații sirieni ai Turciei, care reprezintă forța principală a forțelor turcești au executat un soldat guvernamental pe care îl luaseră prizonier.

Armata turcă și aliații sirieni ai acesteia au atacat forțele kurde staționate  în nord-estul Siriei pe data de  9 octombrie, cu scopul de a crea o zonă-tampon cu o adâncime de aproximativ 30 de kilometri.

Forțele kurde au convenit inițial să se retragă dintr-o zonă cu populație majoritar arabă lungă de 120 de kilometri, aflată la granița dintre cele două state, graniță care are o lungime de 440 de kilometri.

Ulterior, Turcia a ajuns la o înțelegere cu Rusia care a stipulat retragerea trupelor kurde de pe toată lungimea frontierei.

Lăsate descoperite de retragerea trupelor americane din zona de frontieră, forțele kurde au apelat la guvernul de la Damasc pentru protecție.

Forțele regimului de la Damasc au început să ocupe poziții în nordul Siriei  și sunt așteptate să se desfășoare de-a lungul zonei de frontieră, dar o fâșie cu o lățime de 10 kilometri urmează a fi patrulată în comun de trupele ruse și celei turce, începând de azi.