Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari

Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari

Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai „Grupului Ilaşcu”, a fost stâlcit în bătaie de forţele de ordine din Chişinău, după ce a participat, împreună cu soţia sa, la protestele anticomuniste de săptămâna trecută.

Aflat în Spitalul „Sfânta Treime” din capitala Moldovei, Ivanţoc le-a povestit trimişilor speciali ai EVZ momentele de groază prin care a trecut: în noaptea de 7 spre 8 aprilie, scutierii l-au lovit cu bastoanele şi cu picioarele. Certificatul medical al lui Ivanţoc dovedeşte brutalităţile „marca Voronin”: comoţie cranio-cerebrală, plăgi deschise la cap, fractură la antebraţ, lovituri la picioare.

În 1992, Andrei Ivanţoc a fost arestat, împreună cu Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, grup care luptase împotriva separării Transnistriei de Republica Moldova. În 1993, Ivanţoc a fost condamnat de regimul separatist al lui Igor Smirnov la 15 ani de închisoare, într-un proces la care a fost ţinut, împreună cu Ilaşcu şi Petrov-Popa, într-o cuşcă de fier. Eliberat în 2007, după ce şi-a executat integral pedeapsa, martirul basarabean a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

SURPRIZĂ

Voronin cere amnistiere parţială

Liderul de la Chişinău le-a cerut ieri autorităţilor moldovene să-i amnistieze pe protestatarii de pe 7 aprilie, dar nu şi pe reprezentanţii lumii interlope sau pe cei consideraţi ca făcând parte din crima organizată. Voronin a ţinut ieri un discurs prin care a răspuns şi declaraţiilor de marţi ale preşedintelui român. Traian Băsescu promisese simplificarea procedurii de acordare a vizelor, promisiune care a fost pusă ieri în practică de guvernul Boc.

Stâlcit în bătaie de torţionarii lui Voronin

Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai „Grupului Ilaşcu”, a fost lovit crunt de forţele de ordine din Chişinău, după ce a participat la manifestaţiile anticomuniste.

„Miliţia” lui Voronin a stâlcit în bătaie un simbol al românismului de peste Prut: pe Andrei Ivanţoc, unul dintre cei patru membri ai „Grupului Ilaşcu”, ţinut în captivitate timp de 15 ani de separatiştii transnistreni ai lui Igor Smirnov.

În urmă cu mai puţin de trei ani, el a fost eliberat din închisoarea în care fusese aruncat de serviciile secrete ruseşti în 1992, tem niţă unde a fost torturat şi umilit. Când era încă după gratii, Ivanţoc a primit cetăţenie română. În 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Ieri, eroul din Transnistria, în vârstă de 48 de ani, a stat de vorbă cu trimişii speciali ai EVZ la Chişinău şi le-a povestit cum, în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, patriotismul i-a fost răsplătit cu bătaie.

„Aici sunt fraţii şi surorile voastre!”

Chişinău. Spitalul „Sfânta Treime”. Andrei Ivanţoc are mâna dreaptă în ghips, mâna stângă umflată, capul plin de copci şi picioarele vinete. A fost bătut crunt de scutieri în noaptea de 7 spre 8 aprilie, când participa paşnic, împreună cu soţia sa, la ma nifestaţia anticomunistă.

„Era miezul nopţii. Noi eram cu spatele la parlament şi cu faţa la preşedinţie. Ne uitam la cetele de provocatori, cărora le spuneam să înceteze cu debandada. Dintr-o dată, în spatele nostru am auzit zgomot sacadat de lovituri în scuturi. Ne-am întors şi ne-am trezit faţă în faţă cu un cordon de scutieri care înainta spre noi. «Struniţi-vă, măi, copii! Aici sunt fraţii şi surorile voastre. De ce să îi loviţi?!», i-am întrebat. S-au oprit. Atunci, un colonel în haine de poliţie, dar neechipat de luptă, i-a asmuţit din nou, în timp ce înjura pe ruseşte. Le-am zis din nou să stea pe loc şi unii m-au ascultat. Au dat cu bastoanele şi cu bocancii. Au dat în tot ce mişca în faţa lor. Nu am ripostat, dar încercam să nu ne mişcăm din loc. Atunci m-au lovit în cap şi mi-au schilodit mâinile”, povesteşte Ivanţoc.

„Ne-am întors în Piaţă, deşi eram strivit!”

Aşezată alături de el, pe o bancă din holul spitalului în care îl veghează zi şi noapte, soţia eroului îşi aminteşte şi ea asaltul scutierilor: „Pe mine m-au împins cu scuturile şi am zburat câţiva metri. Am căzut şi, când m-am ridicat, nu îl mai puteam găsi pe Andrei. L-am tot căutat până când am aflat că l-au dus cu o maşină la spital”.

Ajuns la urgenţă, Andrei Ivanţoc a refuzat internarea, deşi avea răni grave, iar medicii îl sfătuiau să rămână acolo. Le-a spus că nu e momentul să stea pe un pat de spital. „Afară, tinerii aceia se luptau cu miliţia lui Voronin. Erau la fel de sălbatici ca în ’90, când Voronin era ministru de interne. Erau aceleaşi metode. Grupurile de bătăuşi care vorbeau ruseşte au făcut parte din diversiunea sovieticilor. A fost o diversiune. Erau beţi mulţi dintre ei şi am auzit cu urechile mele, niciunul nu vorbea moldoveneşte. Neam întors în Piaţă, deşi eram strivit. Spre dimineaţă am început să mă simt rău: mi s-au umflat mâinile, mă durea capul şi abia puteam să merg cu un picior. Atunci m-au dus cu salvarea la spital. Eram ameţit”, spune Ivanţoc.

„Dacă mâine vor ieşi în stradă, voi fi lângă ei!”

Acum, el a făcut plângere împotriva poliţiei şi a dat Ministerul de Interne în judecată.

Certificatul medical este de fapt un rechizitoriu al brutalităţilor marca Voronin: comoţie cranio-cerebrală, plăgi deschise la cap, fractură la antebraţ, lovituri la picioare.

În ciuda evidenţei, lui Ivanţoc i s-au pus însă beţe în roate: poliţia nu vrea să-i dea „îndreptarea” (n.r. - adeverinţa legalizată care trebuie ataşată certificatului medico-legal). „M-au întrebat: «Dar tu ce-ai căutat acolo?». Păi, cum ce-am căutat?! M-am alăturat copiilor ălora şi, dacă mâine vor ieşi în stradă, voi fi lângă ei!”, zâmbeşte eroul. Anii grei de temniţă din Transnistria şi bătaia încasată zilele trecute nu l-au încrâncenat. Cel mult i-au călit nervii, optimismul şi convingerea în lupta pentru o cauză dreaptă.

TRECUT DE MARTIR

15 ani de torturi pentru integritatea Republicii Moldova

În perioada 1990-1992, Andrei Ivanţoc a fost unul dintre cei mai vehemenţi membri ai rezistenţei româneşti, care se opunea separării Transnistriei de Moldova.

Alături de Ilie Ilaşcu, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco, el a fost acuzat de regimul pro-rus din Transnistria de terorism şi instigare la răsturnarea puterii de stat. La procesul în care a fost condamnat la 15 ani de închisoare, Ivanţoc a fost ţinut, alături de Ilaşcu şi Petrov- Popa, într-o cuşcă de fier. Deşi OSCE şi Curtea Europenă a Drepturilor Omului au făcut mai multe apeluri pentru a fi pus în libertate, Ivanţoc şi-a executat întreaga pedeapsă.

În timpul detenţiei a fost izolat, torturat fizic şi psihic şi i s-au dat doar pâine şi apă. În 2005, deşi aflat în captivitate, eroul a participat la alegerile parlamentare din Republica Moldova şi a fost propus de Partidul Social-Liberal pentru funcţia de preşedinte al ţării.

3 IULIE 2007. Palatul Cotroceni, Bucureşti: după 15 ani de temniţă, eroul a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler

9 DECEMBRIE 1993. Uzinele Kirov, Tiraspol: Ivanţoc (centru) era condamnat la închisoare fiindcă luptase pentru integritatea teritorială a Moldovei

ŢÂBULEAC, MORT LA 22 DE ANI

Răni la tâmple şi un picior fracturat

Numărul persoanelor decedate în urma protestelor de la Chişinău creşte de la o zi la alta.

Lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit săptămâna trecută, în condiţii neelucidate, i se adaugă Ion Ţâbuleac (22 de ani). „Jurnal de Chişinău” precizează în ediţia electronică faptul că trupul neînsufleţit al lui Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 spre 8 aprilie în curtea Spitalului de Urgenţă din capitala Moldovei, dintr-o maşină aparţinând Ministerului de Interne.

Potrivit martorilor citaţi, corpul lui Ion Ţâbuleac prezenta urme vizibile ale violenţelor la care a fost supus: coaste rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat.

Deşi Ion era aşteptat acasă marţea trecută, familia a fost anunţată că tânărul a murit şi se află la Spitalul de Urgenţă. Tatiana şi Semion Ţâbuleac, părinţii victimei, au precizat pentru „Jurnal de Chişinău” că au mers la morgă pentru a vedea corpul neînsufleţit al copilului lor, dar accesul le-a fost interzis. Deşi prezenta urme vizibile de lovituri, autorităţile de la Chişinău susţin că Ion Ţâbuleac ar fi murit electrocutat.

DRAMĂ. Ion Ţâbuleac a fost înmormântat sâmbătă

APEL ÎNŞELĂTOR

Amnistiere parţială de la Voronin

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a solicitat ieriseară autorităţilor judiciare amnistierea participanţilor la protestele postelectorale din 7 aprilie şi sistarea oricărei forme de urmărire penală demarate împotriva acestora, transmite France Presse .

Totuşi, „reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii care sau folosit de situaţia politică vor rămâne în locurile lor de detenţie”, a precizat Vladimir Voronin. Anterior, liderul comunist de la Chişinău organizase o şedinţă de lucru, cu participarea oficialilor din cadrul mai multor structuri ale statului, pe tema manifestaţiilor violente din capitala ţării. Preşedintele Republicii Moldova i-a informat pe aceştia în legătură cu discuţiile purtate cu oficialii europeni şi internaţionali despre manifestaţiile violente izbucnite la Chişinău.

CITIŢI ŞI:

Fără „izolarea” Moldovei EDITORIALUL EVZ: Colacul de salvare a Basarabiei SENATUL EVZ: Republica Moldova Loteria cetăţeniei Natalia Morar, femeia de la care a pornit revoluţia de la Chişinău

Ne puteți urmări și pe Google News