El a trimis presei un mesaj text despre incident: "Uneori ceaţa războiului… Coordonarea nu s-a făcut bine, de aceea ne-am lovit propriii oameni", citează Reuters. Ministrul a precizat când a avut loc lovitura aeriană.

Forţele armate filipineze au aruncat în luptă trupe terestre şi elicoptere, în încercarea de a recuceri părţi din oraşul Marawi ocupate de opt zile de rebeli care au legături cu Statul Islamic.

Populaţia din localitate era majoritar musulmană, iar în Filipine religia predominantă este catolicismul. Aproape toţi cei 200.000 de locuitori din Marawi au fost evacuaţi, dar circa 2000 nu pot fugi, fiindcă sunt blocaţi în zonele controlate de insurgenţi. Statul-major filipinez afirmă că loviturile aeriene precise permit evitarea victimelor civile şi în rândul ostaticilor luaţi de rebeli.

Statele Unite oferă o recompensă de cinci milioane de dolari pentru Isnilon Hapilon, liderul Statului Islamic din Filipine şi unul dintre conducătorii grupului islamist Abu Sayyaf, specializat în răpiri. Confruntările dintre armată şi rebeli au izbucnit după un raid al forţelor de securitate asupra unei presupuse ascunzători a lui Hapilon, care potrivit unui purtător de cuvânt al armatei se află încă în Marawi.

Cei 10 militari a căror moarte a fost anunţată joi au ridicat totalul pierderilor armatei la 31, în timp ce islamiştii au pierdut 89 de luptători şi au ucis 19 civili, a arătat purtătorul de cuvânt citat de AFP.