Evenimentul Zilei > International > Erdogan interzice tranferurile de bani din Turcia în străinătate
Erdogan interzice tranferurile de bani din Turcia în străinătate

Erdogan interzice tranferurile de bani din Turcia în străinătate

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat duminică pe oamenii de afaceri turci care îşi trimit averile în străinătate de "trădare" şi a asigurat că nu va autoriza astfel de demersuri.

Aud că unii oameni de afaceri încearcă să-şi trimită averile în străinătate.Le spun aici că am cerut guvernului să nu autorizeze niciodată vreuna dintre aceste ieşiri. Pentru că aceste măsuri înseamnă trădare", a declarat Erdogan în cursul unui discurs televizat rostit în faţa membrilor partidului său la Mus (în estul ţării).

Şeful statului turc nu a precizat la cine face aluzie prin aceste cuvinte, rostite în timp ce la New York are loc un proces potenţial exploziv pentru Ankara, intentat unui conducător al băncii oficiale turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că ar fi ajutat Teheranul să ocolească sancţiunile americane împotriva Iranului.

Martorul-cheie în acest proces, magnatul aurului turco-iranianul Reza Zarra, a declarat – în a doua zi a depoziţiei sale, joi- că în octombrie 2012, Erdogan, pe atunci premier, dăduse "instrucţiuni" ca alte două bănci turce să poată participa la stratagema prin care Halkbank era placă turnantă pentru a se ocoli sancţiunile împotriva Iranului.

În ajun, Zarrab afirmase că a vărsat peste 50 de milioane de euro ca mită unui ex-ministru al economiei, Zafer Caglayan, între martie 2012 şi martie 2013.

Decizia luată de Zarrab de a ajuta justiţia americană face să planeze asupra Turciei spectrul unor sancţiuni grele împotriva sectorului bancar, în timp ce economia rămâne fragilă.

Procurorul Istanbulului a declarat vineri că averile lui Reza Zarrab şi ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unei anchete pentru "spionaj" în favoarea unui stat străin, potrivit agenţiei de stat Anadolu.

Autorităţile turce au criticat acest proces, denunţând un "complot politic" urzit de predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de asemenea de Ankara că ar fi fost în spatele puciului eşuat din iulie 2016, ceea ce acesta – stabilit în SUA – dezminte.

"Acest proces nu este nimic altceva decât complotul (din decembrie 2013) pregătit de cealaltă parte a Oceanului", a presupus duminică Erdogan, referindu-se la scandalul de corupţie izbucnit, în care sunt implicaţi mai mulţi miniştri şi cercuri apropiate puterii. Erdogan calificase acest scandal drept complot pe care i-l imputase lui Gulen.

Preşedintele turc a afirmat că acesta nu este un proces care se desfăşoară în prezent în SUA, ci o "tentativă de şantaj" la care "nu ne vom supune".

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: