Evenimentul Zilei > Actualitate > Erdogan îi propune un târg lui Biden. A ajuns „sultanul” la capătul puterilor?
Erdogan îi propune un târg lui Biden. A ajuns „sultanul” la capătul puterilor?

Erdogan îi propune un târg lui Biden. A ajuns „sultanul” la capătul puterilor?

Erdogan pare presat de marile probleme pe care le înfruntă economia turcă să găsească o soluție de a îmbunătății relațiile cu administrația Biden. Pesa rusă susține că sultanul e dispus să facă mari concesii ca să obțină bunăvoința americanilor.

Erdogan îi propune un târg lui Biden. SUA a solicitat, din nou, Turciei să garanteze că sistemele S-400 nu vor intra în funcțiune. Erdogan a ignorat până acum cererile SUA, dar acum poziția sa pare să se fi schimbat. Conform Nezavisimaya Gazeta, însă, Erdogan e gata să facă niște concesii majore în această privință.
O declarație recentă a ministrului turc al apărării naționale, Hulusi Akar, sugerează că Ankara este gata sî poarte discuții cu pentru găsirea unui model „Creta ”de rezolvare a problemei sistemelor S400 cumpărate de Turcia.


Casa Albă, privatizată de rudele-căpușă? Metoda Hunter Biden face istorie


Ministrul turc face referire la criza din 1997-1998-1999 declanșată de achiziționarea de către Cipru a sistemului rusesc S-300. Disperați că pierd supremația aeriană și că nu mai pot apăra așa numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, turcii au amenințat cu răboiul.

„După discuții, armele au fost predate atunci Greciei.„ Modelul Creta ”pentru Turcia și S-400 sunt un scenariu realist, având în vedere importanța acestor sisteme în problematicele relații SUA-Turcia. Întrebarea este cum va funcționa acest lucru și dacă se va găsi locul potrivit pentru o posibilă predare, care să satisfacă toate părțile. Ankara a trimis un semnal SUA prin această declarație”. susține politologul Ioannis-Sotirios Ioannou.


“Patria albastră” a lui Erdogan aduce războiul în Europa. Ienicerii mărilor


Erdogan îi propune un târg lui Biden.

Potrivit expertului, Turcia nu exclude transferul S-400 către un alt stat. De exemplu, Azerbaidjanul ar putea găzdui S-400. „Acest lucru se va întâmpla dacă Turcia decide că nu mai poate folosi S-400 și trebuie să scape de el”, a spus Ioannou, menționând că acest lucru va fi decis în coordonare cu SUA. „Qatarul este exclus, la fel și teritoriul ocupat al Ciprului”.
Turcii au și ei o condiție pentru americani. Guvernul Erdogan cere Washingtonului să nu mai sprijine unitățile kurde din nord-estul Siriei, scrie agenția TASS. 


“Super-soldații” Chinei intră în acțiune. Operațiunea “Ironman”