Evenimentul Zilei > International > Erdogan: „Ei au dolari, noi îl avem Allah!”. Preşedintele și-a convocat concetățenii la „lupta națională” denunţând RĂZBOIUL economic al SUA împotriva Turciei
Erdogan: „Ei au dolari, noi îl avem Allah!”. Preşedintele și-a convocat concetățenii la „lupta națională” denunţând RĂZBOIUL economic al SUA împotriva Turciei

Erdogan: „Ei au dolari, noi îl avem Allah!”. Preşedintele și-a convocat concetățenii la „lupta națională” denunţând RĂZBOIUL economic al SUA împotriva Turciei

Lira turcă, în agonie de câteva zile! A înregistrat vineri o scădere abruptă a valorii sale, accelerată de anunțul american privind o creștere accentuată a taxelor de import și a declarațiilor acerbe ale președintelui Erdogan denunțând un „război economic” .

Situația sa înrăutățit în după-amiaza zilei de vineri odată cu anunțul președintelui american Donald Trump privind o creștere accentuată a taxelor de import din Turcia pentru oțel și aluminiu, care vor crește acum la 50% și 20%.  Lira turcă, care a pierdut aproape 40% din valoare față de dolarul american de la începutul anului, s-a tranzacționat la 6.6175 de lire sterline față de un dolar la ora 13.35 GMT, o scădere bruscă de 19% față de dolar. Lira turcă a ajuns, pentru scurt timp, la 6,87.
 
Confruntat cu această înfrângere, președintele Recep Tayyip Erdogan și-a convocat concetățenii la "lupta națională" prin schimbul de valută străină pentru a-și susține moneda, denunțând un "război economic" împotriva Turciei. Apelul său a accelerat doar căderea liberei. 

Colapsul care împinge Turcia într-o criză monetară se face pe fondul tensiunilor diplomatice puternice dintre Ankara și Washington și a neîncrederii pieței faţă de echipa economică a lui Erdogan. Căderea lirei de vineri "arată că investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de iminența unei crize monetare totale", notează David Cheetham, analist la XTB.

 "Îl avem pe Allah"

Moneda turcă a fost erodată timp de mai mulți ani, dar hemoragia a accelerat în ultimele zile datorită crizei diplomatice grave cu Statele Unite, legată de detenția unui pastor american în Turcia.

Prin anunțarea pe Twitter că a permis impozite mai mari la importurile de oțel și aluminiu din Turcia, Trump a menționat, de asemenea, declinul lirei turcești față de dolar și a spus: "Relațiile noastre cu Turcia nu sunt bune acum. "  În lipsa anunțării măsurilor ferme, președintele turc și ministrul de finanțe nu au putut opri căderea inexorabilă a lirei pe tot parcursul zilei.

Erdogan: „Dacă aveți dolari, euro sau aur sub pernă, mergeţi la bănci pentru a face schimb cu lira turcească"

Este o luptă națională, a spus preşedintele vineri noaptea, dacă ei au dolari, noi avem poporul nostru, pe Allah!“. Pe lângă aceste tensiuni, piețele sunt îngrijorate din cauza liniilor directoare ale politicilor economice ale președintelui Erdogan. Mulți economiști consideră că ar fi nevoie de o majorare masivă a ratelor băncilor centrale pentru a reglementa inflația și a sprijini lira, dar Erdogan se opune.  Agonia lirei turce din această săptămână nu a fost abordată de către canalele importante de televiziune și ziarele de circulație în masă, controlate în cea mai mare parte de putere, notează La Croix.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: