Evenimentul Zilei > International > ERDOGAN și ASSAD, schimb dur de acuzații. Președintele turc l-a numit pe liderul sirian TERORIST
ERDOGAN și ASSAD, schimb dur de acuzații. Președintele turc l-a numit pe liderul sirian TERORIST

ERDOGAN și ASSAD, schimb dur de acuzații. Președintele turc l-a numit pe liderul sirian TERORIST

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reînceput războiul declarațiilor cu președintele țării vecine, Siria, pe care l-a numit „terorist” care nu are ce căuta în negocierile privind viitorul țării sale.

Insultele adresate președintelui sirian Bashar al-Assad au venit în timp ce muncitorii au evacuat primele 29 de persoane prinse în regiunea asediată din Siria, Ghouta de est.

Anterior, Erdogan a spus că 500 de oameni, printre care 170 de femei și copii, au nevoie urgentă de ajutor umanitar, conform presei ruse, scrie CNN.

Assad a refuzat, în mod repetate, ajutor umanitar pentru enclavă și evacuarea civililor din Ghouta de est. Este una dintre ultimele zone controlate de rebelii sirieni, dar a fost sub asediul forțelor guvernamentale mai bine de patru ani.

Miercuri, Erdogan a declarat că este „absolut imposibil” să continue negocierile de pace din Siria atâta timp cât Assad rămâne la putere.

Erdogan a făcut aceste comentarii după o reuniune cu ușile închise cu președintele tunisian, Beji Caid Essebsi, în Tunis, unde se afla într-o vizită oficială.

Erdogan l-a numit pe Assad, care s-a agățat de putere în ultimii 7 ani, cât a durat conflictul ce i-a devastat țara, „un terorist implicat în terorism de stat”. El a întrebat cum poate cineva „să vadă viitorul Siriei cu un președinte care a ucis aproape un milion dintre cetățenii săi?”.

Ministerul sirian de Externe a răspuns acestor declarații, acuzându-l pe Erdogan că este „responsabil” de vărsare de sânge a poporului sirian. „Intrarea forțelor turcești pe teritoriul sirian a dezvăluit o imagine a susținerii terorismului takfiri de către Turcia”, preciza declarația respectivă.

Declarația făcea referire la „paranoia și iluzia trecutului” lui Erdogan, care l-au făcut să uite că „imperiul său a dispărut și că oamenii liberi din lumea au șansa de a-și lua propriile decizii naționale și de a-și apăra suveranitatea și că nu vor permite ca Erdogan să interfereze cu afacerile lor.

SUA au susținut, de asemenea, că o soluție pașnică în Siria nu este posibilă atâta timp cât Assad rămâne la putere.

Într-un editorial pentru New York Times, secretatul de Stat Rex Tillerson a spus că „SUA sunt în gardă în fața agresiunii rusești” dar sunt dispuse să lucreze cu Rusia, acolo unde „ există interese comune”. „Nicăieri nu e mai evident decât în Siria”, a adăugat el.