Evenimentul Zilei > International > EPIDEMIE de GRIPĂ AVIARĂ la granița cu România! 400.000 de păsări au fost SACRIFICATE
EPIDEMIE de GRIPĂ AVIARĂ la granița cu România! 400.000 de păsări au fost SACRIFICATE

EPIDEMIE de GRIPĂ AVIARĂ la granița cu România! 400.000 de păsări au fost SACRIFICATE

Virusul gripei aviare H5N8 a fost identificat la 55 de ferme de păsări, ceea ce a determinat autorităţile veterinare din să sacrifice aproximativ 430.000 de păsări de la descoperirea primului caz, la mijlocul lunii trecute, a declarat sâmbătă ministrul bulgar al Agriculturii, Dessislava Taneva, citat de Reuters i Agerpres.

Autoritățile de la Sofia au introdus o interdicţie la nivel naţional privind pieţele de păsări precum şi vânătoarea de păsări sălbatice, şi de asemenea au cheltuit deja peste un milion de leva (543.000 de dolari) pentru a sacrifica păsările infectate şi a ţine sub control epidemia.

„În Bulgaria, în ultimii ani am înregistrat cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice. Este prima dată când am descoperit atât de multe cazuri la fermele de păsări", a declarat ministrul Dessislava Taneva. Aceasta a subliniat că regiunea Plovdiv, sudul Bulgariei, a fost cea mai afectată de virusul 5N8, adăugând că aproximativ 300.000 de păsări, în principal raţe, au fost sacrificate iar alte 130.000 de păsări urmează a fi sacrificate sâmbătă, notează Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României, informează Agerpres.

Potrivit TVR1, avem cazuri de gripă aviară și în România, în judeţele Bacău şi Iaşi. Boala a fost depistată la cinci lebede de pe Barajul Lilieci din comuna Hemeiuş, dar şi la Iaşi, pe Prut. Imediat în zona a fost instituită carantină.Gripa aviară a fost confirmată oficial joi, astfel că autorităţile au luat imediat măsuri. Pe o rază de 10 kilometri de baraj a fost instituită carantină. Păsările din gospodăriile oamenilor nu mai pot fi vândute în târguri, iar sătenii trebuie să anunţe imediat dacă vreo pasăre din curte moare. Şi la Iaşi a fost găsită o lebadă moartă pe râul Prut în localitatea Trifeşti. Un comitet de urgenţa întrunit la prefectură discută acum măsurile de urgenţă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: