Cazul Emilian Eva. Fostul procuror a pierdut procesul în care era acuzat de luare de mită

Cazul Emilian Eva. Fostul procuror a pierdut procesul în care era acuzat de luare de mită Condamnare / Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în cazul fostului procuror Emilian Eva. Acesta a încercat să scape de condamnarea pentru luare de mită.

Fostul procuror Emilian Eva nu scapă de condamnare. Înalta Curte a respins ca nefondat recursul  formulat de acesta. Fostul procuror a fost condamnat pentru luare de mită.

Emilian Eva a pierdut procesul

Fostul procuror a pierdut procesul prin care încerca să scape de condamnarea primită. Acesta a fost acuzat de luare de mită.  Înalta Curte a respins recursul în casaţie, formulat de Eva Emilian, ca nefondat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul procuror a încercat să se apere, formulând un recurs în casație împotriva sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție.Emilian Eva a  fost condamnat la 2 ani si 11 luni de închisoare cu suspendare. Acesta este acuzat că a primit mită în perioada în care avea funcția procuror.

Clasarea unui dosar de corupție

Conform deciziei instanței, fostul peocuror a luat mită pentru a clasa un dosar de corupție. Mai mult, acesta este acuzat că a efectuat operațiuni de comerț clandestine, activități incompatibile cu funcția pe care o avea.

Totodată, instanța a decis că Emilian Eva a comis un fals în ceea ce declarația de avere. Fostul procuror a fost condamnat penal și ulterior exclus din magistratură. Decretul Președintelui României cu privire la situația acestuia a fost semnat pe 13 iulie 2023.

Cazul Emilian Eva. Fostul procuror a pierdut procesul în care era acuzat de luare de mită

Emilian Eva. Sursa foto: Arhiva EVZ

Emilian Eva și orchestrarea dosarului ICA

Fostul procuror a devenit cunoscut în anul 2007. Acesta a fost desemnat de DNA București să se ocupe de dosarul ICA.  Acesta a trimis dosarul  judecată.

Emilian Eva s-a ocupat de caz alături de Aurelia Nicolae, specialist DNA. Cei doi au stabilit un prejudiciu uriaș, decizie care a influențat condamnările din dosarul ICA.

La începutul lunii august, fostul procuror a formulat un recurs în casație. Recursul în casație s-a judecata Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Secția pentru Procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii a luat în discuție Nota privind eliberarea din funcție a lui Emilian Eva. Fostul procuror a fost inițial suspendat din funcție.