Evenimentul Zilei > International > Elon Musk a luat foc. Compania Tesla a fost eliminată dintr-un clasament important pentru investitori: ESG este o înşelătorie
Elon Musk a luat foc. Compania Tesla a fost eliminată dintr-un clasament important pentru investitori: ESG este o înşelătorie

Elon Musk a luat foc. Compania Tesla a fost eliminată dintr-un clasament important pentru investitori: ESG este o înşelătorie

Compania Tesla a fost eliminată din cadrul indicelui de sustenabilitate S&P 500 ESG, un clasament care este practic o bilă albă în fața investitorilor. Elon Muk a reacționat imediat și a spus că acest indice este o înșelătorie.

Un director din cadrul S&P Dow Jones Indices a anunţat miercuri că firma a decis să elimine constructorul american de automobile electrice Tesla Inc din cadrul indicelui de sustenabilitate S&P 500 ESG din cauza unor probleme legate de acuzaţiile de discriminare rasială şi accidentele produse de pilotul său automat, transmite Reuters.

Ca urmare a unor modificări care au intrat în vigoare de la data de 2 mai, indicele de sustenabilitate a eliminat şi alte companii precum Delta Air Lines şi Chevron Corp, dar a adăugat reţeaua socială Twitter Inc şi compania de rafinare Phillips 66.

ESG este un acronim pentru mediu, social şi guvernanţă, iar performanţele companiilor în aceste domenii au devenit o sursă de interes pentru investitori. Astfel, includerea în clasament este o bilă albă pentru companii.

Lipsă de tranparență

Tesla a devenit cea mai valoroasă companie din industria auto prin producţia de masă de automobile electrice şi între timp s-a extins şi pe segmentul bateriilor pentru reţelele electrice şi sistemelor de producţie de energie fotovoltaică.

Printre motivele care au contribuit la eliminarea din indexul de sustenabilitate se numără lipsa de detalii cu privire la strategia Tesla de reducere a emisiilor de carbon sau a unui cod de derulare a afacerilor, a precizat Margaret Dorn, responsabilă pentru indicii de sustenabilitate la S&P Dow Jones Indices.

„Nu poţi să iei declaraţia de principii a unei companii ca atare, trebuie să te uiţi la practicile ei de-a lungul tuturor dimensiunilor cheie”, a spus Margaret Dorn, potrivit Agerpres.

Musk critică decizia

Când a aflat despre această decizie Elon Musk a luat foc. Fondatorul şi directorul general de la Telsa, cunoscut pentru declarațile șocante date de-a lungul timpului, a scris pe Twitter că „ESG este o înşelătorie”.

„Exxon se numără printre primele zece cele mai bune companii din lume când vine vorba de chestiunile de mediu, social şi guvernanţă (ESG) în opinia S&P 500, în timp ce Tesla nici măcar nu se numără pe listă! ESG este o înşelătorie”, a spus Elon Musk.

Compania Exxon, la care face referire Elon Musk, este o corporație multinațională americană de petrol și gaze cu sediul în Irving, Texas. Este cel mai mare descendent direct al Standard Oil al lui John D. Rockefeller.