Evenimentul Zilei > Justitie > Elena Udrea și Ioana Băsescu la instanța supremă! Udrea va fi judecată de același complet care a condamnat-o în Gala Bute
Elena Udrea și Ioana Băsescu la instanța supremă! Udrea va fi judecată de același complet care a condamnat-o în Gala Bute

Elena Udrea și Ioana Băsescu la instanța supremă! Udrea va fi judecată de același complet care a condamnat-o în Gala Bute

Elena Udrea şi Ioana Băsescu s-au prezentat, astăzi dimineaţa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă dacă se va menţine măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA pentru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, urmând să ia în discuţie şi excepţiile şi cererile ridicate de avocaţi. Şedinţa de judecată nu este publică.

Pe holurile instanței supreme Elena Udrea a declarat: ”În urmă unei coincidenţe mă judecă fix acelaşi complet care m-a judecat în Gala Bute. Eu am un deja vu. Este acelaşi complet, aceeaşi sala, acelaşi grefier. Am recuzat-o pe doamna judecător Florentina Dragomir pentru că este una dintre cele trei care m-au judecat şi m-au şi condamnat în Gala Bute, iar dosarul acesta – pe lângă faptul că nu cred în această coincidenţă – ceea ce se întâmplă în aceste zile arată exact cum funcţionează sistemul de justiţie şi cum procurorul Bulancea din cazul Gala Bute este procuror şi în acest dosar, aceeaşi judecătoare mă judecă şi în acest dosar, deci e exclus să vorbim de vreo coincidenţă. Pe lângă anormalul acestei situaţii avem un aspect concret şi anume: una din acuzaţiile care mi se aduc în acest dosar se bazează, general vorbind pe faptul că în dosarul precedent am fost condamnată pentru fapte de corupţie. Că urmare, procurorii spun: banii folosiţi în campania din 2009 – banii cash – sigur sunt bani proveniţi din corupţie pentru că Elena Udrea a fost deja condamnată pentru fapte de corupţie. Deci de acum înainte toţi banii pe care o să îi cheltui, inclusiv cei de pâine, cu siguranţă sunt bani din corupţie pentru că deja am fost condamnată într-un dosar de corupţie. (…)”

Reporter: Citez din dumneavoastră: „Cum puii mei mi se întâmplă doar mie chestia asta, nu mai sunt alţi lideri politici care să se fi ocupat de finanţare?” Aveţi un răspuns între timp?

Elena Udrea: ”Nu. Intrebarea rămâne cum puii mei doar eu dintre toţi politicienii răspund pentru felul în care s-au  finanţat campaniile electorale. Dar cred că rămâne tot aşa retorioca. Simplu, vedem acum că sunt procurori care fac parte din camarilă doamnei Kovesi – şi domnul Bulancea este unul dintre aceştia –  care execută ordinele doamnei Kovesi. Deci cum puii mei a trebuit un nou dosar de corupţie pe numele Elenei Udrea în care este amestecat şi Ioana Băsescu despre finanţarea unei zecimi din campania din 2009. (…)”

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", mai spune DNA.

 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: