Evenimentul Zilei > International > EL PAIS: Alejandro Mayorkas, rădăcini latino pentru a vindeca rănile imigrației
EL PAIS: Alejandro Mayorkas, rădăcini latino pentru a vindeca rănile imigrației

EL PAIS: Alejandro Mayorkas, rădăcini latino pentru a vindeca rănile imigrației

Născut în urmă cu 60 de ani, la Havana, viitorul ministru al securității naționale al lui Joe Biden a fost un personaj-cheie în negocierile cu Cuba în timpul administrației Obama.

Când Alejandro Mayorkas a călătorit în Cuba, în urmă cu cinci ani, pentru a negocia și semna acorduri importante cu guvernul lui Raúl Castro, în domeniul transporturilor și securității naționale, a plecat la drum foarte emoționat. „Am ajuns cu sufletul la gură”, a recunoscut el la finalul vizitei desfășurate în perioada 27 – 30 octombrie 2015, la câteva luni după restabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, după 55 de ani de ostilitate.

Mayorkas nu a sosit la Havana tremurând din toți rărunchii din acest motiv, ci pentru o problemă familială și sentimentală, deoarece noul viitor secretar de stat pentru securitatea națională al lui Joe Biden – primul cu origini latine care deține o funcție de o asemenea importanță într-o administrație nord-americană – se întorcea, de fapt, acasă.

Fiu al unei familii de evrei – tatăl său a crescut în Cuba, iar mama sa e originară din România – Mayorkas s-a născut la Havana, în 1959, și a plecat în Statele Unite un an mai târziu, împreună cu sora sa, la fel ca sute de mii de cubanezi.

„Speranța mea, ca și speranța și intenția tatălui meu, a fost întotdeauna să ne întoarcem împreună și eu să am ocazia să-i înțeleg tinerețea, locurile și experiențele tinereții, împreună cu el”, a spus Mayorkas emoționat, deoarece tatăl său murise cu trei ani înaintea vizitei. În timpul șederii sale în capitala cubaneză, și-a vizitat locul de naștere și alte locuri importante pentru el, dar, în afară de ceea ce a simțit în sufletul său, s-a concentrat asupra misiunii sale principale: promovarea relațiilor Cuba-SUA, un demers deloc simplu, după atâtea decenii de neîncredere și de dezacorduri.

În calitatea sa de subsecretar al securității naționale în timpul celei de-a doua administrații a lui Barack Obama, Mayorkas s-a întâlnit cu ministrul de interne de atunci al Cubei, Carlos Fernández Godín, pe lângă principalii oficiali ai ministerelor transporturilor și relațiilor externe. El a negociat cu aceștia acorduri importante în domenii de interes strategic pentru Statele Unite, în principal în sfera securității naționale – colaborarea împotriva traficului de droguri, pentru prevenirea traficului de persoane și pentru securitatea cibernetică, securitatea aviației și transportului – ceea ce a permis ca Obama să autorizeze imediat zboruri directe între cele două țări și ca sute de mii de americani și de cubanezi americani să poată călători pe insulă cu companii aeriene nord-americane -, precum și în zona schimburilor diplomatice.

O relație „de respect reciproc”

„Discuțiile au decurs foarte bine. A fost o călătorie foarte productivă, am construit o relație de respect reciproc cu omologul nostru cubanez, cu un accent inițial pe comerț și pe securitatea călătoriilor ”, a spus el la sfârșitul vizitei, care a fost cheia procesului de dezgheț dintre Washington și Havana. Originea sa cubaneză nu a fost un impediment pentru semnarea acelor acorduri istorice – între 2015 și 2016, au fost semnate în total 22 de acorduri în diferite arii, până când a sosit Trump și a întrerupt acordurile. Dimpotrivă, „cu el totul a funcționat foarte bine și într-un mod cordial”, spun oficialii cubanezi implicați în acea vizită, familiarizați cu negocierile.

Atitudinea lui Mayorkas a fost, probabil, influențată de faptul că nici el, nici familia sa nu au urmat drumul tipic al multor compatrioți ai lor în Statele Unite. Familia sa s-a mutat de la Miami în California, unde el a urmat facultatea și a obținut doctoratul în Drept la Loyola Law School din Los Angeles. Cariera sa profesională și politică este marcată de succese, până la punctul în care a devenit unul dintre cei mai relevanți oficiali de origine latină din administrația Obama, cu un prestigiu și o reputație recunoscute şi de democrați, și de republicani – dovada acestui lucru este că a fost confirmat de Senat de trei ori pentru poziții diferite.

Vești bune pentru Cuba

Pentru Cuba, fără îndoială, numirea sa în funcția de secretar al securității naționale de către Joe Biden este o veste bună. Unii cred că acesta poate fi chiar un mesaj implicit al schimbărilor pe care relațiile dintre cele două țări le vor experimenta în scurt timp. Așa crede fostul diplomat cubanez Carlos Alzugaray, care subliniază rolul său important în negocierile cu administrația Obama, ceea ce ar confirma continuitatea acestei politici cu Biden. „Este o persoană cunoscută și respectată în Cuba, care a venit aici, a lucrat pentru a promova relațiile, s-a așezat la masa negocierilor și a semnat acorduri satisfăcătoare pentru ambele țări, în domenii foarte sensibile”.

Un alt expert în relațiile dintre cele două țări subliniază – chiar în ziua în care Western Union, din cauza unei ultime sancțiuni a lui Trump, a închis cele 407 de birouri pe care le avea pe insulă, pentru a distribui remitențele de la emigranți – că originea cubaneză a lui Mayorkas este, de asemenea, importantă, deoarece demontează mitul conform căruia întreaga comunitate cubano-americană este trumpistă și susține presiunea asupra Cubei. „El reprezintă un sector larg al emigrației favorabil apropierii, pentru a avansa spre normalizare, o majoritate tăcută de la Miami, care vrea să călătorească în Cuba și să-și viziteze rudele”, spune Rafael Hernández, directorul revistei Temas.

Din acea primă călătorie la Havana, trei imagini au rămas pentru istorie. Una în care Mayorkas zâmbește, purtând o cămaşă albă tradiţională, în Plaza de San Francisco, inima vechii Havane, pe care și-ar fi dorit să o descopere alături de tatăl său. A doua, o fotografie a mamei și bunicii sale, pe o plajă cubaneză, pe care a arătat-o ​​cu entuziasm unor jurnaliști. A treia imagine este una din pașaportul cu care a călătorit de la Havana la Miami, în 1960, cu o fotografie a sa din copilărie. Părinții săi au păstrat acel pașapot ca pe o comoară, astfel încât el să nu-și uite niciodată trecutul. Mayorkas nu a uitat nimic, dar acum misiunea sa este să lucreze pentru viitor.