Evenimentul Zilei > EVZ Special > El a dat lumii de veste că începuse holocaustul
El a dat lumii de veste că începuse holocaustul

El a dat lumii de veste că începuse holocaustul

La 1 iunie 1942, un ziar clandestin din Varșovia, Brigada Libertății, publica știrea despre gazarea a zeci de mii de evrei de la Chelmno, un lagăr operat de naziști în Polonia - la aproape șapte luni de la începutul exterminării prizonierilor.

Cu un an mai devreme, a fost conceput mijlocul de a pune în aplicare ceea ce avea să devină „Soluția finală” – exterminarea în masă a evreilor europeni.

Șapte sute de evrei au fost uciși prin introducere gazelor de eșapament într-o autoutilitară folosită pentru transportul lor în satul Chelmno, în Polonia.

Această „autoutilitară” va deveni camera morții pentru un total de 360.000 de evrei din peste 200 de comunități din Polonia. Avantajul acestei forme de exterminare era că era tăcut și invizibil.

La 1 iunie 1942, a fost publicată, în ziarul socialist polonez Brigada Libertății, povestea unui tânăr evreu, Emanuel Ringelblum, care a scăpat din lagărul de la Chelmno, după ce a fost forțat să îngroape cadavrele în timp ce erau aruncate din autoutilitare, scrie history.com.

Occidentul afla acum „știrile înfiorătoare despre sacrificarea evreilor” și avea un nume – Chelmno.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.