Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ei râdeau de România. Europarlamentarii, scoși din pușcărie dacă sunt aleși! Decizie CJUE
Ei râdeau de România. Europarlamentarii, scoși din pușcărie dacă sunt aleși! Decizie CJUE

Ei râdeau de România. Europarlamentarii, scoși din pușcărie dacă sunt aleși! Decizie CJUE

Pornind de la cazul liderului separatist catalan Oriol Junqueras, s-a ajuns la o situație incredibilă în Uniunea Europeană.

Astfel, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că imunitatea europarlamentarilor devine efectivă din momentul alegerii lor și se aplică chiar și persoanelor aflate în arest! Acestea vor trebui eliberate numaidecât pentru a-și prelua mandatul în P.E!

„CJUE a constatat că mandatul Parlamentului este un rezultat al alegerii exprimate de alegători, iar o persoană a cărei alegere a fost constatată oficial dobândește în acel moment statutul de eurodeputat, deci dobândește imunitatea de europarlamentar. Protocolul în legătură cu privilegiile și imunitățile UE se aplică din momentul în care rezultatele alegerilor sunt declarate oficial”, a explicat David Sassoli, președintele Parlamentului European.

În opinia șefului de la Strasbourg, starea de arest care a fost impusă unei persoane alese ca eurodeputat „trebuie revocată pentru a-i permite deplasarea la Parlamentul European în vederea preluării mandatului”.

„Când autoritatea competentă consideră că arestarea trebuie menținută, după ce acea persoană a devenit europarlamentar, autoritatea competentă trebuie să solicite ridicarea imunității”, a continuat Sassoli.

De aceea, Parlamentul European solicită „autorităților spaniole să se conformeze cu această decizie” și să-l elibereze numaidecât pe liderul separatist catalan Oriol Junquera. Curtea de Justiție a Uniunii Europene opinează că justiţia spaniolă ar fi trebuit „să ceară în cel mai scurt timp Parlamentului European ridicarea imunităţii” lui Oriol Junquera, dacă magistrații consideru necesară menţinerea lui în arest.

În luna octombrie, Curtea Supremă a Spaniei a dat condamnări între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalunia, din 2017. În caz, au fost judecați foşti membri ai guvernului catalan, fostul preşedinte al parlamentului regional sau preşedinţi ai unor organizaţii separatiste. Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare, fiind acuzați că au încercat să forțeze declararea independenţei Cataluniei.

Pedeapsa cea mai mare a primit-o fostul vicelider al guvernului, Oriol Junqueras – 13 ani de detenție! Arestat, el a candidat (și a fost ales) din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC) pentru un loc de europarlamentar. Totuși, justiția spaniolă a refuzat să-l pună în libertate și să-i permită participarea la şedinţele din cadrul PE.