Evenimentul Zilei > Politica > Editorialul lui Klaus Iohannis, ignorat de presa română
Editorialul lui Klaus Iohannis, ignorat de presa română

Editorialul lui Klaus Iohannis, ignorat de presa română

Cu ocazia zilei de 8 martie - ziua internațională a femeii, președintele Klaus Iohannis împreună cu liderii europeni au publicat un editorial despre sărbătoarea femeilor din întreaga lume.

Președintele Klaus Iohannis a fost îndelung criticat de presă pentru că nu acordă interviuri și nu are o deschidere mai prietenoasă pentru mediul de informare în masă a populației. Administrația Prezidențială s-a limitat la transmisiunile în direct de la Palatul Cotroceni, unde președintele, atunci când este nevoie, adresează un mesaj în format video și atât.

Interviurile de tip unu la unu au rămas fără răspuns, iar președintele nu are un obicei de a se adresa românilor, fie și în scris sau într-un format prietenos, pentru a explica deciziile pe care le adoptă și pentru a avea o comunicare cu populația.

Editorialul trimis către siteuri importante

În acest editorial care a fost trimis către siteuri importante cum ar fi Financial Times, Politico Europe și The Guardian, pe prima pagina a acestor publicații nu se regăsesc opiniile șefilor de stat, la ora redactării acestui articol. Editorialul a fost semnat împreună cu Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, Alexander De Croo, Prim-ministrul Belgiei, Kaja Kallas, Prim-ministrul Estoniei, Sanna Marin, Prim-ministrul Finlandei, Kyriakos Mitsotakis, Prim-ministrul Greciei, Micheál Martin, Prim-ministrul Irlandei, Xavier Bettel, Prim-ministrul Luxemburgului, Pedro Sánchez, Prim-ministrul Spaniei, Stefan Löfven, Prim-ministrul Suediei.

Pe de altă parte acest editorial a fost trimis și către un singur site din țările semnatarilor textului. La noi, doar Digi24 a publicat acest editorial, iar celelalte siteuri care au scris despre acest subiect au citat alte siteuri. Cum este cazul libertatea.ro care a citat ca sursă siteul caleaeuropeană.ro.

În schimb, deși pe siteul Digi există o rubrică destinată autorilor și editorialelor, la fel cum există și pe siteul nostru, evz.ro, Klaus Iohannis are un singur articol și o singură apariție. De data aceasta nici măcar nu este contribuția lui 100%.

Evenimentul zilei publică acest editorial din interesul dreptului la informare a publicului

Anul acesta Ziua Internațională a Femeii are o semnificație aparte, nu doar pentru că se împlinesc 110 ani de la prima Zi Internațională a Femeii, când peste un milion de femei și bărbați și-au unit forțele și și-au făcut vocea auzită pentru drepturi egale. Ne aflăm, de asemenea, într-un moment de cotitură important în acest an pe 8 martie.

În ultimul an, multe dintre viețile noastre au fost temporar afectate de cea mai severă criză de sănătate a generației noastre. În timp ce se aflau în fruntea luptei împotriva pandemiei în spitalele și centrele noastre de îngrijire medicală, femeile au fost afectate în mod disproporționat de pandemie, plătind un preț mai mare, atât din punct de vedere economic, cât și social.

Violența domestică și de gen a crescut, femeile au preluat o pondere mai mare din sarcinile gospodăriei, iar cifrele lunare privind șomajul, potrivit Eurostat, arată că, în timp ce rata șomajului în rândul bărbaților a crescut de la 6,2% la 7,1% în decembrie 2020, creșterea în rândul femeilor a fost mai semnificativă, de la 6,7 % la 7,9%.

În următorii ani, trebuie să reconstruim în bine societățile și economiile noastre. Dacă vrem să evoluăm și să prosperăm în lumea post-COVID-19, avem nevoie de o abordare mai incluzivă, care să pună în valoare toate abilitățile, inclusiv pe cele ale femeilor.

Cum vom reuși să facem acest lucru?

În primul rând, trebui să depășim dezbaterile ideologice din trecut. Egalitatea dintre femei și bărbați este consacrată de articolul 23 din Carta Drepturilor Fundamentale. Acest drept nu este negociabil. Este unul dintre pilonii fundamentali pe care am construit societățile noastre europene.

În al doilea rând, mai mult ca oricând trebuie să construim contextul economic adecvat pentru egalitatea de gen. Desigur, egalitatea de gen este, din punct de vedere moral, ceea ce trebuie făcut. Dar egalitatea de șanse este importantă și pentru a permite progresul economic și social.

Când femeile prosperă, societățile prosperă. Societățile în care există egalitate de gen sunt societăți mai bogate, în toate sensurile cuvântului. Conform tuturor cercetărilor, economiile în care există egalitatea de gen sunt mai performante.

Reușita reconstrucției după această criză va depinde de deciziile pe care le vom lua atunci când vom lansa programele de redresare post-COVID-19. Acestea sunt o oportunitate unică pentru a reconstrui mai eficient si mai incluziv, asigurând participarea femeilor în economie și abordând inegalitățile privind veniturile.

Dacă vrem să construim reziliență economică pe termen lung după pandemie, trebuie să ținem cont de problemele specifice de gen care au împiedicat femeile să aibă drepturi și șanse egale. De aceea trebuie să includem o abordare integratoare de succes a egalității de gen în pachetele europene de stimulare și redresare post-criză.

Egalitatea de gen și, în sens mai larg, incluziunea sunt factori importanți de transformare pentru reînnoirea economiilor noastre după pandemie. Dacă vom reuși să deblocăm întregul potențial economic și antreprenorial al femeilor, eforturile noastre de redresare vor conduce la economii și societăți mai puternice și mai reziliente.

În al treilea rând, trebuie să ne intensificăm eforturile la nivel internațional. Femeile și fetele sunt adesea primele victime ale crizelor, iar pandemia de COVID-19 nu a făcut excepție.

Criza de sănătate severă a expus poziția vulnerabilă a fetelor și a femeilor în multe părți ale lumii, în special în statele fragile și în cele afectate de conflicte.

Este important că noua administrație americană a revenit, împreună cu noi, în lupta pentru drepturile fetelor și ale femeilor din întreaga lume.

În calitate de lider global în domeniul dezvoltării, Europa are o responsabilitate specială. Trebuie să facem toate eforturile posibile pentru ca răspunsul nostru umanitar și de dezvoltare la pandemia de COVID-19 să includă consolidarea accesului la educație și asistență medicală pentru fete și femei, inclusiv prin promovarea dreptului la sănătate sexuală și reproductivă, precum și sprijinirea acestora în drumul lor spre independență economică.

Doar un editorial (Op-Ed) de Ziua Internațională a Femeii nu este suficient pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Va fi necesar un efort mult mai susținut pentru mulți ani de acum înainte.

Să profităm de acest moment pentru a construi societăți mai incluzive și mai implicate, în care drepturile egale sunt primordiale, nu numai pe hârtie, ci și în viața de zi cu zi. Va fi benefic nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Egalitatea de drepturi va fi un pas înainte pentru toți, permițând și bărbaților să renunțe la rolurile și stereotipurile tradiționale.

Nu va fi ușor. Dar este posibil!

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News